Glas Javnosti
posta

OVO POVRĆE PODMLAĐUJE: Žene bi trebalo da ga često imaju na svom meniju!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Čudotvorno povrće koje godi celom organizmu, a nije tako često na našim trpezama, rotkvice su odličan izvor svih prekopotrebnih minerala i vitamina!

Ne samo da pomaže u borbi protiv starenja, alergija, prehlada i infekcija, rotkvica je odlična za zdravlje celog organizma. Stari narodni lek jeste svež sok dobijen od rotkvice koji pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučne kese. Takođe, rotkvica povoljno deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa se preporučuju kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja.

Možete je koristiti kao lek, ali i kao salatu ili začin. Za naše podneblje karakteristična je crna rotkvica, koja u odnosu na belu nema neke značajnije prednosti. Zbog mirisa i ukusa u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Najčešće se konzumira kao salata, sama ili pomešana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima ili uz maslinovo ulje i kiselo mleko. Crna rotkvica se preporučuje kod plućnih oboljenja i kašlja, a bela rotkvica predstavlja aktivan diuretic koji topi pesak i kamen, pomaže prilikom varenja masnoća, smiruje bronchitis, olakšava i otklanja kašalj, a dobra je i za stimulaciju rada žuči.

Posebnu važnost rotkvica ima za žene, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način utiče na podmlađivanje. Ipak, rotkvicu nemojte soliti, jer tada postaje štetna. Treba je jesti svežu, jer duže stajanje može dovesti do toga da izgubi miris, ukus i lekovita svojstva, a oslobađa i toksične sastojke.

(Izvor: Stil)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR