Studija grupe norveških istraživača sa Univerziteta u Bergenu, objavljena u časopisu "Plos Medicine", pokazala je da određene namirnice mogu značajno da produže naš životni vek.
Nasuprot tome, prekomerna konzumacija rafinisanih šećera, masti i prerađene hrane može izazvati dugoročne zdravstvene probleme.
Da bi sproveli ovu studiju, istraživači su se oslanjali na rezultate globalne studije o bolestima i uzrocima smrti u Kini, Evropi i SAD.
Procenjuje se da je neuhranjenost uzrok za više od 11 miliona preranih smrti svake godine. Zatim su naučnici uporedili taj broj sa drugim analizama, posmatrajući efekte različitih namirnica na našu dugovečnost. Tako su uspeli da odrede specifičnu ishranu koja može da nam produži životni vek za deceniju.
Za takav zdrav režim ishrane neophodno je jesti dosta voća i povrća. To nije nikakva tajna, ali naučnici su napravili spisak onih namirnica koje su posebno moćne.
Grašak, sočivo i soja su srž ovakve ishrane. Integralne žitarice, kukuruz, ovas i pšenica su takođe neophodni. Trebalo da jedete orašaste plodove, kao što su bademi, pistaći i orasi. S druge strane, crveno meso i prerađevine treba jesti najmanje.
Posebno je zanimljvo to što su naučnici zaključili da se životni vek može produžiti za dve godine već ako samo unosimo oko 2.000 grama mahunarki godišnje i što manje jedemo slano i slatko.
Naravno, i oni koji se trude da se hrane zdravo ponekad pojedu nešto što nije najbolje za organizam, ali najvažnije u svemu je biti istrajan i na duže staze gledati da ono što unosimo u sebe jeste kvalitetno. Cilj je usvojiti bolje navike u ishrani koje onda vode u dugovečnost.
Glas javnosti/N01S