Miris sveže pečenih kiflica širi se kuhinjom i budi uspomene na detinjstvo, kada su bake i mame s ljubavlju mesile testo i pravile ove mekane zalogaje. Njihova zlatno-pečena korica, bogata maslacem, krije pahuljastu unutrašnjost koja se topi u ustima.
Bilo da ih punite slanim ili slatkim nadevom ili ih ostavite jednostavne, puter kiflice su savršene za doručak, užinu ili uz šolju omiljenog toplog napitka. U ovom tekstu saznaćete tajne pripreme savršenih puter kiflica koje će oduševiti i vas i vaše najmilije.
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 50 m l vode
- 6 kašika ulja
- 1 žumance
Priprema:
U posudu stavite 50 ml mlake vode, dodajte kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5-10 minuta da se aktivira. U veću posudu stavite brašno i so. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac, mlako mleko i ulje.
Umesite testo - prvo kašikom ili mikserom, pa rukom dok ne postane glatko i elastično (oko 8-10 minuta). Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu da se diže 45-60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Testo podelite na 2 dela. Svaki deo razvucite u krug debljine oko pola centimetra. Režite na trouglove, napunite po želji i zarolajte kiflice od šireg kraja prema užem.
Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još 15-20 minuta da malo narastu.
Premažite kiflice žumancetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumene.
Glas javnosti /B03S