Glas Javnosti

OVDE SVI UVEK GREŠIMO: Koja je razlika između gazirane i mineralne vode?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Voda je glavni izvor hidratacije ili bi barem tako trebalo da bude, međutim često ne znamo razliku između mineralne i gazirane vode, pa ta dva termina poistovećujemo.

Svaka voda ima različita svojstva, način proizvodnje, ali i dodatke koji opravdavaju njen naziv.

Da, postoji. Zapravo, poistovećivanje ova dva naziva je jedna od najzastupljenijih grešaka. 


Mineralna voda je svaka voda koja već na izvoru sadrži minerale poput natrijuma, kalijuma, magnezijuma i kalcijuma. Takva voda može, a i ne mora biti prirodno gazirana, odnosno da sadrži mehuriće ugljen dioksida (CO2). Takođe, ima karakterističan ukus koji se razlikuje od vode koja ne sadrži minerale.

Većina proizvođača dodaje ugljen dioksid u mineralnu vodu. Mehurići CO2 donose blagu kiselost koja blagotvorno deluje na prirodan proces probave i pojačavaju osećaj sitosti, dok prirodno prisutni minerali doprinose optimalnoj ćelijskoj izmeni. Tim se dodatkom postiže maksimalan učinak mineralne vode na ljudski organizam.

Bitno je naglasiti da blaga kiselost mineralne gazirane vode ne zakiseljuje celi organizam jer se kiseli spojevi koji su višak prirodno izlučuju.

Na policama u radnjama se pojavljuje i naziv stolna voda i on označava vodu iz podzemnih i površinskih akumulacija pitke vode koja se može hemijski ili mehanički pročistiti te biti gazirana ili ne.

Uz negaziranu i gaziranu mineralnu vodu, postoje druge vrste voda s mehurićima CO2 koje imaju druge dodatke i druge nazive.


Glas javnosti/ M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR