Mnogi samo ubace viršle u lonac s vodom i kuvaju ih nekoliko minuta, kao jaja. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to nije dobar način pripreme.
Viršle su u većini slučajeva polugotov proizvod, namenjen brzom zagrevanju ili kratkoj termičkoj obradi.
Tokom kuvanja u vodi, viršle će upiti veliku količinu tečnosti, a u isto vreme će u vodu ispustiti deo svog ukusa.
Kada ostanu predugo u ključaloj vodi – što se često dešava kada radimo više stvari odjednom – postaju gnjecave i bezukusne.
Umesto da ih kuvate direktno u vodi, postoji jednostavan trik: u lonac sipajte vodu do pola i pustite da se zagreje. Preko lonca stavite metalnu ili običnu cediljku, na nju poređajte viršle i poklopite.
Tako će se one skuvati na pari – bez da upiju višak vode i izgube ukus. Rezultat? Viršle će biti mekane, tople i znatno ukusnije nego kada ih kuvate u vodi i zdravije nego da ih pržite na tiganju.
Glas javnosti /U01S