Kreativni ljudi uvek osmisle drugačije rešenje za naše omiljene recepte, pogotovo kada je leto i treba nam osveženje
Markiza je torta sa piškotama i čokoladnim filom, može da izgleda vrlo glamurozno. međutim čokoladne torte i filove ostavićemo za zimu, sada nam treba nešto osvežavajuće kada nam se jede slatko.
Zbog toga vam donosimo recept za lažnu markizu, zapravo je samo u pitanju torta koja se sprema na sličan način, ali sa filom od vanile i neizostavnih višanja.
Isprobajte sjajan recept za ovutortu, nadamo se da će vam se dopasti:
Sastojci:
350 g piškota
250 ml mleka
Za fil:
4 jajeta
1 l mleka
100 g šećera
1 kašika ekstakta vanile
45 g brašna
190 g višanja
170 ml slatke pavlake
50 g nutele
Priprema:
Raširite providnu foliju po radnom elementu, pa ređajte piškote umočene u mleko (jednu ispod druge).
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte vanilu, skrob i brašno. Lepo sjedinite žicom.
Sipajte 200 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko (800 ml) sipajte u šerpu i kada se ugreje dodajte fil sa jajima.
Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi nekih sat vremena. Kratko umutite fil, pa premažite preko piškota.
Poređajte višnje (150 g) koje ste odmrzli i ocedili, pa urolajte. Ispod stavite još jednu foliju i poređajte još jedan red piškota umočenih u mleko i premažite filom. Poređajte višnje. Opet urolajte (tako da dobijete oblik markize kada uspravite).
Stavite u frižider sat i po vremena. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom, nutelom i višnjama.
Ukoliko vam je lakše, stavite piškote uspravno u kalup, a onda sipajte fil, pa višnje, ponovo fil, i naravno na kraju višnje, to će olakšati i ubrzati proces.