Kada želimo da budemo sigurni da će se torta svideti gostima, uvek se radije okrećemo tradicionalnim , one koje još zovemo starinske. Ova torta od oraha je baš takva, po starinskom receptu i sa njom nema greške.
Potrebno:
6 jaja; 200 g šećera, 150 g oraha, 100 g brašna, 2 kašike prezli.
Za fil:
2 jaja, 200 g oraha, 200 ml mleka, 30 g brašna, 20 ml ruma, 250 maslaca, 200 šećera u prahu, 100 g seckanih oraha.
Priprema:
U posudu staviti 6 jaja, pa dodati šećer i dobro umešati mikserom. Zatim dodati orahe i brašno. Mešati dok se smesa sjedini pa peći oko 45 minuta, na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa.
U šerpu sipamo 2/3 mleka. Odvojimo žumance i belance. U žumance dodamo brašno i ostatak mleka. Sjedinimo sve lepo, zatim sipamo u vrelo mleko u šerpi. Kada fil dobije gustoću, sklonimo ga sa ringle.
Umutimo šećer u prahu i maslac u posebnoj činiji. Dodamo mu ohlađen fil i sve mikserom sjedinimo. Dodamo rum i mlevene orahe. Mešamo dok se krem sjedini.. Ispečenu koru isečemo na dve jednake kore pa filujemo. Celu tortu premažemo filom. Tortu ukrasimo seckanim orasima.
Glas javnosti / E02S