Glas Javnosti

OVA NAMIRNICA OD POČETKA GODINE POSKUPELA ČAK TRI PUTA: Zašto je luk skuplji od banana?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Cena luka se udvostručila za prva tri meseca ove godine, a prema predviđanjima proizvođača, neće se zaustaviti ni u narednih mesec dana. Ovo povrće, kažu, neće biti jeftinije, jer ga nema, raste potražnja zbog predstojećih praznika, a i uvoz je pod znakom pitanja jer su i tamošnji proizvođači imali lošu sezonu.

U ovom trenutku kilogram luka se na pijacama kreće od 100 do najviše 200 dinara koliko košta na centralnim gradskim tržnicama.
U velikim trgovinskim lancima prodaje se oko 80% domaćeg luka, dok je ostatak iz uvoza, uglavnom Holandije. I dok ovih dana kupci računaju koliko košta južno voće i čude se što je kilogram banana jeftiniji od kilograma luka, proizvođačima, kako navode, ništa nije neočekivano, prenosi portal Ekapija.

Prema rečima Dragana Marinkovića, šefa proizvodnje u Poljoprivrednom gazdinstvu Čurug gde se luk proizvodi na oko 20 hektara, razlog poskupljenja je pre svega loša godina.
- Luka nije bilo dovoljno, a ni kvalitet nije bio najbolji da bi rod čuvali u hladnjačama. Proizvođači su gledali da ga što pre prodaju. Nekoliko poslednjih godina se dešavalo da ga držimo u hladnjači, a onda cena bude niža nego kada je skupljen sa njiva - objašnjava Marinković.
Podseća da je cena oko Nove godine, kada su oni prodavali, bila između 60 i 70 dinara na veliko, dok je u maloprodaji koštao oko 120. Marinković napominje da je ovo očekivano stanje, s obzirom na manji prinos. Potvrđuje i da njih kao proizvođače zovu sa svih strana jer ove namirnice nema dovoljno.

Dr Žarko Ilin, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu kaže da u ovom trenutku u skladištu ima oko hiljadu tona domaćeg luka, što pokriva tražnju narednih 15 dana. Posle toga stiže "srebrnjak", a onda i jesenji luk iz zimske proizvodnje.
- Tačno je da smo imali sušnu prošlu godinu, a onda krajem avgusta i u septembru obilne kiše što je smanjilo prinose. Zbog takvih uslova luk nije mogao kvalitetan da uđe u skladišta, počeo je da se kvari, pa su velike količine završile na deponijama, a deo i u biogas postrojenjima - navodi Ilin.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR