Gubitak pamćenja može zahvatiti bilo koju starosnu dob, međutim, poznato je da stariji ljudi često imaju problem sa slabijim pamćenjem i zaboravnošću.
Mediteranska ishrana često se povezuje sa dugim životom, zdravljem digestivnog trakta, a čak utiče i na raspoloženje.
Prema jednom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Experimental Gerontology mediteranska ishrana utiče i na kognitivnu funkciju mozga, odnosno na pamćenje.
Drugo istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Edinburgu u Škotskoj pokazalo je da postoji veza između prehrambenih navika, načina razmišljanja i zdravlja mozga kod starijih ljudi.
U istraživanju je učestvovalo više od 500 ljudi starijih od 79 godina koji nisu imali nikakve bolesti (poput demencije i slično). Oni su odgovarali na pitanja vezana za njihov način ishrane, a 358 njih je bilo i na magnetnoj rezonanci kako bi istraživači utvrdili njihovu strukturu mozga, piše Objektiv.
Naučnici su otkrili da pridržavanje određenog načina ishrane može a utiče na oštrinu uma. Jedan od istraživača Džejni Korlej ističe koji su najjači faktori koji su povezani sa kognitivnom funkcijom u mozgu: “Zeleno povrće i crveno meso su dva ključna elementa koja doprinose blagodetima mediteranske ishrane”.
On takođe ističe da ovo istraživanje nije pokazalo vezu između zdravlja mozga i načina prehrane, što znači da prehrana nema uticaj na strukturu mozga. Veza koju su istraživači utvrdili je ona koja postoji između načina ishrane i pamćenja, odnosno kognitivne funkcije.
Ova dijeta, pored crvenog mesa i zelenog lisnatog povrća, podrazumeva i unos svežeg voća, kao i puno zdravih masti i nemasnih izvora proteina.
(Glas javnosti)