Glas Javnosti

Zašto Se Organska Hrana Kvari Brže Od Neorganske?

Hrana
Autor: agroinfo

Nema sumnje da organska hrana zaista ima bolji ukus, ima više hranljivih materija i ne sadrži pesticide. Međutim, ima i jednu ozbiljnu manu!

U poređenju sa konvencionalnom hranom, organska hrana ima luksuz korisnih hranljivih materija i ne sadrži pesticide. Povećana potražnja za organskom hranom nije imala nikakvih iznenađenja. Sve više i više ljudi shvata ozbiljnost zdrave ishrane, koja isključuje prerađenu i hemijski tretiranu hranu. Možemo razgovarati o raznim sporovima koji se odnose na proizvodnju organske hrane, ali su te činjenice neupitne. Osim bogatstva hranjivih sastojaka, organski proizvodi su sinonim za zdravije okruženje i održiv sistem koji mogu biti rešenje za rešavanje deficita hrane u budućnosti.

Organska poljoprivreda predstavlja celokupni sistem vrednosti sa fokusom na to kako tretiramo naše prirodno okruženje i konzumiramo hranu. Međutim, kada govorimo o kupovini hrane, mi ne biramo samo hranu na osnovu njenog kvaliteta, već i cene i roka trajanja. Protivnici organske hrane često tvrde da organska hrana ne odgovara „pristupačnoj grupi“ zbog visokih troškova i kratkog roka trajanja.

Kako birate hranu? Ali, zašto je ovo samo jedna strana priče?

I konvencionalni i organski proizvodi se pokvare.

Pitanje je - koji faktori i uslovi će odrediti rok trajanja?

Organski proizvodi se pokvare brže, ali konvencionalna hrana se može jednako brzo pokvariti.

S druge strane, možemo li uporediti relativno dug rok trajanja konvencionalne hrane sa onom organske hrane? Možemo li uporediti zdravo tlo i održivu budućnost s hranom koja se proizvodi da traje duže i kao rezultat uništava tlo na različite načine? Pa, šta je glavni razlog što organska hrana ima kraći rok trajanja? 

Prema organskoj proizvodnji, propisi zabranjuju upotrebu hemijskih i drugih sintetskih tretmana u proizvodnji. Koristite samo hemijske proizvode koje su odobrili vladini službenici. Međutim, isključenje pesticida dovodi do toga da je biljka podložnija štetočinama i zarazi bolestima i da se ne može braniti od drugačije vrste mikroba. Na kraju, to je razlog zašto je površina organske biljke tako pogodna za dalje širenje bakterija koje menjaju boju i izgled biljke u celini. Da li bakterija može na bilo koji način uticati na ljude?

Patogene bakterije mogu uzrokovati kvarenje organske hrane. Prema riječima američke predstavnice potrošača Janice Liberman, organski proizvodi se kvare brže, ali nema opasnosti po zdravlje ljudi. Nema bakterija koje mogu dovesti do bolesti ni kod ljudi ni u biljkama. Da bi izbegli različite scenarije zagađenja i održali status sertifikovane organske farme, proizvođači moraju da obezbede sve vrste bezbednosnih mera za zaštitu biljaka i životinja.

Pročitajte još korisnih tekstova o organskoj proizvodnji i hrani na Agroinfo portalu:

UZGOJ ORGANSKE KELERABE: kvalitetniji i zdraviji plodovi

8 Benefita za organske agrokulture za našu planetu

Okoliš rastućih biljaka mora se strogo kontrolisati Proizvođači umesto stajskog gnojiva koriste organsko đubrivo i organski kompost. Moraju se primijeniti visoki higijenski standardi

Sve zaražene i zaražene biljke moraju se očistiti od useva. Šta drugo može uticati na to da se organski proizvodi brže pokvare?

Prisustvo poljoprivrednih hemikalija i drugih vrsta hemijskih konzerviranja koje se koriste u proizvodnji hrane neće povećati i u potpunosti braniti biljke, bilo da su organske ili konvencionalne.

Sakupljanje useva, pakovanje i distribucija igraju važnu ulogu u trajanju različite hrane. Kontakt sa insektima takođe ima ogroman efekat. Svaka vrsta mehaničkog uticaja i fizičkog maltretiranja bez obzira na poreklo hrane takođe smanjuje rok trajanja hrane. Pored toga, i organska hrana i konvencionalna mogu se oštetiti u procesu pakovanja i distribucije, na taj način kontaminirati. Kako zadržati organsko meso svežim?

Kada je u pitanju organsko meso, sve vrste lekova sa antibioticima su strogo ograničene.  Životinje se drže na otvorenom i neguju se u specifičnim kontrolisanim uslovima. To značajno utiče na kvalitet mesa, pa se organsko meso može opisati kao zdravo i hranjivo. Zašto tako? Životinje nisu prenatrpane u ograničenim područjima Sačuvane su stare životinjske vrste bez modifikacija gena, u njihovoj hrani nema veštačkih dodataka

Životinje na farmi

Životinje na organskim farmama ne podnose stres i dobro se brinu. Činjenica je da distribucija organskog proizvoda zahteva strože uslove, a poljoprivrednici su potrebni da ispune te uslove. Iako organsko meso ne može ostati svježe onoliko dugo koliko i konvencionalno meso, većina ljudi je u nedoumici da li je meso koje kupuju svježe. Činjenica je da oni ne mogu sa sigurnošću znati kada je meso proizvedeno. Iako antibiotici štite konvencionalno meso od bolesti, mikroorganizmi i dalje mogu da deluju na meso brže. Zbog toga je neophodno kontrolisati vreme distribucije mesa u prodavnicama.
Kako možete izbeći da ste pogrešno informisani? Kad god možete, hranu kupujte direktno sa farmi umesto da odete u prodavnicu. Tako ćete uvek biti sigurni koje meso kupujete i kada se proizvodi.

Ako trebate da odete u prodavnicu, obratite pažnju na to kako meso izgleda. Kada je u pitanju organsko meso, smeđe fleke su znakovi da biste ga trebali što brže koristiti.
Uradite ovaj trik: stavite dlan na površinu mesa i ako dlan ostane suv, meso je sveže. Ako ne - izbegavajte!

Kako sačuvati organsko mleko?

Ako često kupujete organsko mleko, verovatno ste primetili da otvorene boce organskog mleka traju duže od neekološkog. Razlog je pasterizacija pod visokim temperaturama, puno višim nego kod klasičnog mleka. Zato organsko mleko takođe košta više. S druge strane, kad otvorite boce, i organsko i konvencionalno mleko će se posle nekog vremena početi kvariti. Dakle, ništa nije tako crno-belo.

Količina upotrebljenih pesticida tokom uzgajanja konvencionalnih biljaka na kraju nema takav uticaj na duži rok trajanja hrane. Da, konzervansi, aditivi i neka vrsta pesticida mogu povećati kvalitet i odbrambeni sistem biljaka.

S druge strane, nepravilno skladištenje, fizičko udaranje i druge okolnosti imaju mnogo više efekta na rok trajanja, nakon što se proizvod obezbedi sa polja i farmi. Dakle, izjava protiv roka trajanja organske hrane jednostavno ne deluje. Uprkos svemu, poreklo i konvencionalne i organske hrane ima manje uticaja na osvežavanje hrane nakon što se skladišti u supermarketima.

Kako bez obzira na sve možete sigurno kupiti organsku hranu?

Organske jabuke mogu istrunuti jednako kao i konvencionalne. Uz svaku kupovinu, poverenje postaje presudno. Zato organski farmeri otvaraju svoje farme za posetioce koji mogu kupiti proizvode na licu mesta.

Pored toga, koristi organske hrane prevazilaze sve njihove specifične nedostatke. Organsko voće i povrće, meso i mlijeko imaju manje odpornih hemikalija i aditiva, ali svi su bogati velikom količinom antioksidanata i drugih važnih hranljivih sastojaka.

Da biste sprečili kvarenje hrane, češće kupujte hranu u kratkom periodu. Uvek tražite dodatne informacije da biste bili sigurni šta kupujete. Na otvorenim farmama možete sami videti kako se hrana uzgaja, pa čak i tamo je kupiti.

Postoji puno drugih opcija, ali organski proizvodi mogu vam doneti hranjivo bogatstvo i bogat ukus, bez obzira na rok trajanja.

Redakcija Agroinfa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR