U prva tri dana, ako se pravilno pridržavamo, ne bi trebalo ništa jesti. Riba je dozvoljena u prvoj nedelji posta tek u svetu nedelju, dok se ostalim danima posti na vodi.
Evo recepata koje se spremaju po manastirima monasi i monahinje, ima čak i slatkiša.
Zapečeni praziluk
Praziluk se očisti i opere. Zadrži mu se samo beli deo. Potom se, bez rezanja, slaže jedan do drugog. Odozgo se pospe solju, seckanim peršunom, nalije se vode toliko da praziluk ogrezne. Tek toliko da jelo ne zagori. Jelo se kuva dok praziluk ne omekša, a tada se dodaje paradajz, oljušten i izrendan, sve se još malo krčka i jelo je gotovo.
Posna krem čorba
Sastojci za posnu krem čorbu od celera: 1 veći celer, 2 šargarepe, 1 krompir, 1 manja glavica crnog luka, so, biber.
Povrće operite, iseckajte i obarite u malo vode da bude sasvim mekano. Isitnite ga u blenderu, vratite u šerpu, posolite, pobiberite, nalijte vode do željene gustine i pustite da proključa. Ukrasite seckanim listom celera ili peršunom i poslužite uz prepečeni hleb.
Postan kačamak s lukom
1/2 kg kukuruznog brašna, 2 glavice crnog luka, 1 l vode, prstohvat soli.
U litar posoljene vode koja vri lagano sipati pola kilograma kukuruznog brašna. Dok sipate neprestano mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Kad se kukuruzno brašno dobro ukuva na tihoj vatri (oko 20 minuta), ostaviti na toploj ringli da se prokrčka još oko pola sata. Crni luk iseckati, prodinstati ga na malo vode dok ne omekša, i malo posoliti. Sipati kačamak u tanjir, a preko kačamaka sipati kašiku pripremljenog crnog luka i služiti.
Bukovača oca Gavrila na vodi
300 g bukovače, 4 krompira, 4 šargarepe, 3-4 sveže paprike, sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire), so, začini po želji.
Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, pečurku bukovaču na parčiće. Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu. Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) s vodom i preliti preko povrća tako da povrće ogrezne u sosu. Peći u rerni dok voda ne ispari.
Manastirska pita
Za testo:
* 100 g šećera, * 6 kašika džema od kajsija, * po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa, * 1/2 l mlake vode, * sok i rendana kora pomorandže, * 500 g brašna, * pola kašičice praška za pecivo, * limunova kora, * kašičica sode bikarbone, * pola kašičice cimeta.
Za ukrašavanje:
* 3 kašike džema od kajsija, * 3 kašike mlevenih oraha.
Priprema:
U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode. Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta. Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.
(Glas javnosti/ Kurir)
6 sati