Glas Javnosti

NISU SAMO FARBANA JAJA! Običaji nalažu da na vaskršnjoj trpezi imate obavezno ove TRI STVARI

Hrana
Autor: Glas javnosti

Prema običajima, na uskršnjoj trpezi, osmim kuvanih jaja treba da se nađu još neki simboli vere, evo i koji.

Za ovaj praznik koji slavi uskrsnuće, tj.ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, između ostalih oni koji se tiču uskršnje trpeze.

 Na njoj bi trebalo da se nađe nekoliko stvari, evo i kojih:Farbana jaja

Ovaj običaj ne može da se veže za hrišćanstvo, postojao je i ranije, kod antičkih naroda, kao i u jevrejskoj tradiciji. Jaja predstavljaju simbol novog života. Farbaju se na Veliki petak, mada u nekim krajevima i ranije, na Veliki četvrtak. Prvo jaje koje se ofarba treba da bude crveno i veruje se da će ono čuvati dom i njegove ukućane od svih nedaća. Jaje čuvarkuća čuva se do sledećeg Uskrsa.

Na dan Uskrsa, odmah izjutra, ukućani se tucaju jajima a i svako ko dođe u goste, prvo se ponudi jajetom. U nekim tradicijima, farbana jaja su bila simbol pomirenja, ali i način da se njegovim darovanjem pokaže naklonost.

Hleb i kvasac

Hleb simboliše hranu za dušu, tj. Isusa Hrista jer je gladnima rekao "Ja sam hleb života". Putem Hrista, tj.vere hranimo svoju dušu plemenitošću, dobrotom i nadom. Kvasac je sastavni deo hleba, a predstavlja simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, sve testo uskisne".

Med

Važno je imati med na stolu jer on simbolizuje apostole. Kao što pčele idu s cveta na cvet, tako su i aspostoli išli od čoveka do čoveka i propovedali veru,piše Sensa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR