Glas Javnosti
Posta

NEZDRAVE NAMIRNICE A POŽELJNO JE DA IH JEDEMO? Evo objašnjenja

Hrana
Autor: Glas javnosti

U prethodnim godinama, stručna lica su nam objasnila kako gotovo sve što smo do sad konzumirali i voleli i nije baš najzdravije po nas. Neki od nas su poslušali savete, neki nisu, ali svakako će se svi obradovati novim saznanjima da neke od namirnica koje su bile "zabranjene" ipak mogu da se vrate na trpezarijski sto.

Maslac
Do druge polovine prošlog veka maslac je zauzimao važno mesto u ishrani, a onda su krenule priče o njegovoj štetnosti po zdravlje. Tada je na scenu stupio margarin, čiji su sastojak – transmasne kiseline – lekari pozdravili kao spas u borbi protiv holesterola. Danas, kada je svest o industrijski prerađenim proizvodima porasla i kada imamo saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao prošlost. Sa druge strane, naučnici su otkrili da zasićene masti iz maslaca povećavaju nivo dobrog holesterola i snižavaju nivo triglicerida, masnih naslaga u krvi, piše portal Ekapija.
Pivo
Pivo je potpuno prirodan i biološki izbalansiran proizvod, zbog čega se s pravom svrstava u tečnu hranu. Energetska vrednost jednog litra piva odgovara energetskoj vrednosti jednog litra punomasnog mleka.

Glavni sastojak piva, hmelj, bogat je antioksidansima, koji su, kako su pokazala mnoga istraživanja, zaslužni za održavanje mišićne mase i ubrzanje metabolizma. Ali pravilo pri ispijanju piva, kao i kod drugih alkoholnih pića, je da se ne preteruje.
Krompir
Najskromnije povrće izgubilo je svoju slavu na trpezi onog trenutka kada je označeno kao jedna od namirnica koje najviše goje. U stvarnosti, međutim, pogrešan način pripreme hrane jedini je krivac za višak kilograma. Ako se ne pomeša sa uljem, margarinom ili kajmakom, krompir je veoma zdrav, što potvrđuje i činjenica da je bogat mineralima i vitaminima. Ako ga pripremate kuvano, trebalo bi da nađe mesto u vašoj ishrani, jer vlakna održavaju osećaj sitosti i obezbeđuju dobro varenje.
Jaja
Dugo vremena lekari nisu preporučivali konzumiranje jaja jer se govorilo da podižu nivo holesterola i ugrožavaju srce. Poslednjih godina, međutim, istraživanja su vratila jaja na pijedestal kao veoma zdravu hranu. Jaja su jedan od najboljih izvora holina, sadrže antioksidante lutein i zeaksantin, sadrže ugljene hidrate koji produžavaju osećaj sitosti, a sadrže i aminokiseline koje organizmu olakšavaju apsorpciju proteina. Zato uvek zapamtite staru izreku: Jaja svakog jutra daju telu snagu!


Svinjska mast
Iznenađeni ste što je i svinjska mast dospela na ovu listu? Naime, njen ugled narušavaju tvrdnje da njen sastav šteti zdravlju ljudi. Najnovija istraživanja ga, međutim, ocenjuju kao zdravu za organizam u nekim segmentima. Svinjska mast se sastoji od 40% zasićenih masti, a nezasićena mast je oleinska kiselina, koja pomaže u radu srca i povezuje se sa nižim nivoom lošeg holesterola, prenosi sajt citymagaine.rs.

BONUS VIDEO


the heat

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP