Zašto na polici pored šljiva ili kajsija ne bi stajala i tegla ovog neverovatno ukusnog i zdravog pekmeza od bundeve? Probajte, verujemo da će vam se dopasti.
Sa pripremom ovog pekmeza ne morate žuriti jer sezona voću od kog je napravljen ne prolazi tako brzo, piše Domaćicazavas.
Ako do sada niste probali pekmez od bundeve, savet je da prvo napravite manju količinu, kako biste bili sigurni da vam ukus odgovara.
Za pripremu ovog pekmeza koristiti muskatnu bundevu, a vi svakako možete uzeti onu koju volite ili imate.
S obzirom da je bundeva jako zdrava, a u našoj ishrani nije baš zastupljena, evo načina da je zavolite.
Bundevu nazivaju i banatskom bananom.
Poseduje dosta minerala i vitamina, a posebno obiluje folnom kiselinom.
Svakako se više koristi u zimskim danima jer je to njeno doba.
Asocira na zimu i božićne praznike.
U našim krajevima poznatija je pod nazivom dulek.
View this post on Instagram
Neophodni sastojci (za 2 teglice od 375 ml):
500 g očišćene bundeve
300 g očišćenih kiselih jabuka
200 g narandže sa korom, neprskane
100 g očišćenih dunja
500 g šećera
1 limun (sok)
Priprema:
Voće iseći na sitnije komade i staviti u veću šerpu, da pokrije dno, pa sipati oko 1 dl vode i kuvati na visokoj temperaturi 5 minuta od momenta kada provri.
Voće izmiksati štapnim mikserom, dodati šećer i kuvati na niskoj temperaturi oko sat vremena (dužina kuvanja zavisi od prečnika šerpe).
Pekmez je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe.
Tada dodajte sok od limuna i kuvajte jos koji minut.
Sipajte u sterilisane tegle.
PS. Dunja pekmezu daje još posebniju aromu.
(Glas javnosti)