Domaća marmelada od limuna
Uvek je dobro znati osnovni recept kako bismo bili sigurni sviđa li nam se, a onda nakon toga možemo dodavati druge sastojke i eksperimentisati s njima. Od 1 kg limuna i 400 g šećera dobit ćete 4 tegle marmelade od limuna.
Sastojci
1 kg limuna
400 g šećera
Priprema
- Operite dobro limune zatim ih stavite u lonac s hladnom vodom i ostavite poklopljene preko noći.
- Ogulite limune, izrežite ih na manje komade (odstranite belu koru) i odstranite semenke s tim da koru pola limuna narežete na trakice i stavite u posudu s vodom.
- Kuvajte vodu s korom dok ne provri, iscedite i ponovite postupak tri puta.
- Stavite komade limuna u lonac, malo ih prignječite štapnim mikserom ili nekim drugim pomagalom, a kad provri dodajte šećer, te mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi.-
- Dodajte trakice kore od limuna i kuvajte još pola sata na laganoj vatri, učestalo mešajući.
- Izlijte marmeladu u sterilizovane tegle.
Marmelada od limuna bez šećera
Od navedenih sastojaka dobit ćete 4 teglice marmelade.
Sastojci
8 šalica kašastog soka od limuna
1/4 šalice čistog pektina razrijeđenog s pola čaše soka od limuna
4 velika limuna, debele kore
2 velike naranče
1/4 iscijeđenog soka od naranče
Priprema
- Prva dva sastojaka stavite kuvati zajedno u veliki lonac, na laganoj vatri.
- Dok se smeša zagreva, očistite voće koje vam je potrebno za izradu ove marmelade te očistite koštice iz voća.
- Nakon što se smeša prva dva sastojka dovoljno zagreje, ubacite na kockice iseckano voće te kuvajte sat vremena na laganoj vatri.
- Kada se smesa krene zgrušavati ubacite sok od naranče i kuvajte još nekoliko minuta.
- Vruću marmeladu stavite u sterilizovane tegle i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.
Glas javnosti/Agroinfo.rs