Takva hrana se obično duže vari, što podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu, objašnjava Krstarica.
Tokom zime unosite hranu bogatu zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, odnosno složenim namirnicama koje se obrađuju u organizmu nešto duže, savetuju stručnjaci.
Banana
Sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, poboljšaće memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.
Đumbir
Koren đumbira spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti je i to što stimuliše termogenezu. Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže telu da se zagreje iznutra i podstakne znojenje.
Kafa
Kofein može da ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava telesnu temperaturu. Verovali li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina. Naravno, tokom zime ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj kafi, koja će značajno pomoći u zagrevanju tela.
Crveno meso
Stručnjaci ističu da su junetina i jagnjetina odlični izvori gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više gvožđa znači i toplije telo. Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.