Topli napici su nešto što se prepručuje kada krene sezona virusa i prehlada. Jednom nedeljno pripremite dobro kuvano vino i na dobrom ste putu da sprečite borbu sa curenjem nosa, kašljanjem, bolovima u grlu.
Sastojci:
5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike šećera
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
nekoliko kriški narandže
Priprema:
Dve kašike šećera otopiti na tihoj vatri. Kada požuti preliti vodom, pojačati temperaturu ringle i pustiti da voda provri.
Zatim dodati još jednu kašiku šećera, dobro promešati da se sve sjedini, i dodati vino. Kada počne da peni sklonite sa šporeta posudu u kojoj to sve kuvate, jer vaš napitak ne treba da provri.
Dodajte cimet i karanfilić, dobro promešajte i sipajte u čašu od debljeg stakla, koja ima dršku.
Kuvano vino se pije dok je vruće, a možete da obogatite ukus tako što ćete u njega ubaciti krišku pomorandže.