Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadevom od mlevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom. Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspeo da zagori. Laici neće primetiti razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće – ali svideće se svima.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
2 kriške dimljene slanine
1 glavica luka, sitno naseckanog
1 štapić celera, sitno naseckan
1 šargarepa srednje veličine, izrendana
2 čena belog luka, sitno iseckana
500 g mlevene junetine
1 kašika pirea od paradajza
800 g paradajza pelata iz konzerve, iseckanog
1 kašika meda
500 g svežih listova za lazanje
400 ml milerama
125 g mocarele (sveže), grubo iscepkane
50 g parmezana, rendanog
šaka listova svežeg bosiljka
Priprema:
Zagrejte ulje u većoj šerpi ili dubokom tiganju. Slaninu isecite na sitne komadiće i stavite je u tiganj da se prži nekoliko minuta dok ne počne da dobija boju. Dodajte luk, celer i šargarepu pa dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno mešanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.
Dodajte beli luk pa za jedan minutu dodajte i mleveno meso. Pustite da se kuva oko 6 minuta dok ne postane belkasto. Varjačom za to vreme usitnjavajte grudvice mesa.
Umešajte pire od paradajza i kuvajte jedan minut, pa ga dobro pomešajte s junetinom i povrćem. Dodajte iseckani pelat i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve). Na kraju dodajte med, so i biber pa pustite da se kuva još 20 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Složite lazanje. Malo nadeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem testenine.
Mileram stavite u posudu i razredite ga s dve kašike vode. Prelijte preko testenine, a na vrh stavite grubo iscepkanu mocarelu. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lepo se ne zapeče.
Pospite svežim bosiljkom i poslužite vruće.
Glas javnosti / O10S