Glas Javnosti

NEĆETE VIŠE PLAKATI DOK SEČETE CRNI LUK: Uz ove male tajne u kuhinji zablistaćete i vi

Hrana
Autor: Glas javnosti

Seckanje crnog luka više neće pratiti suze ako se oslonite na ove kuhinjske trikove.

Domaće kuhinja nezamisliva je bez crnog luka te je bez njega nemoguće je zamisliti pripremu bilo kojeg kuvanog jela.

E, sad - pre dinstanja luka potrebno ga je iseckati, što je često veliki problem zbog suza koje bivaju prolivene.

U zavisnosti od sorte luka menja se količina suza, ali jedno je sigurno: neprijatnost je neizbežna.

 

Kako biste olakšali sebi seckanje ovog povrća, predlažemo vam da probate neke od sledećih trikova.

Hladnoća ili led

Luk će manje nadražiti oči ako ga pre seckanja stavite u frižider na desetak minuta, ili ga uronite u posudu sa ledom na 30 sekundi.

Mnogi kuvari stave komad hleba u usta, i žvaću ga dok seckaju luk, dok neki grizu čačkalicu, samo kako bi im usta bila "zauzeta".

Za razliku od prethodnog trika u kojem usta moraju biti aktivna, ovde se savetuje da ih držite otvorena sa isplaženim jezikom.

Poenta je da dišete samo kroz usta, i da vazduh ne ulazi na nos, jer su tada manje šanse da miris luka dopre do očiju.

Ostali trikovi

Jedan od boljih saveta, ali ne i praktičnijih jeste da potopite luk u dublju činiju sa vodom, i režete ga tako potopljenog.

Daska za sečenje takođe može ublažiti miris luka ako je pre upotrebe budete natopili sirćetom.

 

Takođe, izrezani luk potrebno je što pre udaljiti od sebe. Delove luka stavite u posudu, koju ćete odložiti na drugi kraj stola.

Naravno, koristite što oštriji nož i kako kuvari kažu – budite brzi ali i pažljivi.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR