Faktori koji utiču na kvalitet meda
Kvalitet i količina meda nije svake godine identična, to znači da isti varira u zavisnosti od sezone do sezone. Neki od faktora koji utiču na kvalitet meda jesu vremenski uslovi, teritorijalna rasprostranjenost biljnih vrsta kao i međusobne interakcije ova dva prirodna faktora.
Takođe, važan parametar predstavlja i temperatura, zatim količina padavina u toku vegetacije pojedinih biljnih vrsta, što je jako bitno zbog nektara koji će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.
Ljudski faktor u proizvodnji meda jako je bitan, kvalitet i bezbednost meda takođe u velikoj meri zavise i od samog pčelara koji ga proizvodi. Veoma je važno na koji način pčelar brine o svojim pčelama.
Naš narod poznat je po brojnim narodnim izrekama, a jedna od njih direktno se tiče meda i njegovih lekovitih svojstva.
“Uzimajte med kao hranu da ga posle ne biste koristili kao lek“.
U brojniim studijama prikazano je pozitivno dejstvo meda od bagrema i lipe na disajne puteve. Takođe se pominju i neke druge vrste meda za jačanje imunskog sistema, poboljšanje krvne slike ili umanjenje katarakte.
ZaključakNeosporno je koliko je med zdrav i pogodan za jačanje imuno sistema kod ljudi. Ipak, bitno je reći da isit različito deluje kod ljudi, da je sve stvar subjektivnog reagovanja organizma.
Svaki prirodni med je zdrav na svoj načini, tako da slobnodno možete konzumirati. Ali morate da znate da ne reaguje svačiji organizam isto. Za ono što pomogne jednoj osobi, ne može se sa sigurnošću reći da će pomoći nekoj drugoj, pišu Sremske vesti.