Usled užurbanog stila života, pravljenje domaće zimnice polako pada u zaborav, ali ako nađete malo vremena i ukusno domaće voće, bacite se na pravljenje džema od smokava – vrlo brzo uverićete se da se svaki trud i te kako isplati.
Svi vole mirise i ukuse koji ih podsećaju na detinjstvo, a džem od smokava je upravo takav. U nastavku otkrijte nekoliko korisnih saveta, kao i recept za ovaj slasni slatki namaz.
Pripremite lonac u kome ćete kuvati tegle i poklopce. Zagrejte vodu u kuvalu da biste uštedeli vreme, zatim je sipajte u lonac i nastavite kuvanje na najjačoj temperaturi. Kuvajte tegle i poklopce najmanje tri minuta da biste uništili bakterije, a zatim ih izvadite posebnom hvataljkom i stavite na čistu površinu da se ocede.
Prilikom pripreme džema, potrebno je uzeti u obzir prirodnu slatkoću ili kiselost voća, kako bi se dodala ispravna količina šećera. Voće poput kajsija ili šljiva dodaje se šećeru u odnosu 1:2, odnosno pola kilograma šećera po kilogramu voća. Ako je voće zaista veoma zrelo i slatko, što bi trebalo da bude, moguće ga je pripremiti u odnosu 1:3, odnosno samo 300 grama šećera po kilogramu voća.
Najukusniji džemovi su oni napravljeni od kajsija, jagoda, šljiva, smokava i malina.
Ovaj džem je odlikuje savršen ukus, a odlično se slaže i kao prilog uz razne sireve.
Smokve isecite po želji i oljuštite ih ako je kora debela. Stavite ih u lonac, dodajte ostale sastojke i kuvajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se voće ne pretvori u kašastu smesu.
Gotovu smesu odmah sipajte u prokuvane tegle, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Nakon otvaranja, džem čuvajte u frižideru i potrošite ga u roku od 7 do 14 dana.
Džem možete napraviti od jednog kilograma smokava sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ovaj džem, baš kao i sveže smokve, odličan je dodatak sirevima i ne treba ga previše zaslađivati.
Kao varijacija gornjeg recepta, možete dodati kruške. Zamenite 500 g smokava istom količinom krušaka, dodajući 500 g (umesto 250) šećera. Kruške se mogu iseckati blenderom tokom kuvanja.
Glas javnosti /U01S