Glas Javnosti

NAPOLEON TORTA : Recept za savršenu poslasticu u vanilinom sosu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Napoleon torta je poznati desert koji se pravi od lisnatog testa i predivnog vanila krema. Ređa se u slojevima, a veruje se da je nastala u Rusiji. Mada, za Napoleon tortu postoji i legneda kako je nastala u Francuskoj i da je dobila ime po čuvenom vođi, a i prvobitno se pravila u obliku trougla koji simbolizuje njegovu kapu

  • Sastojci:
  • 1 l mleka 
  • 300 g šećera 
  • 4 jajeta 
  • 60 g brašna 
  • 60 g putera 
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 500 g lisnatog testa 


Priprema:
U šerpu sipajte mleko, šećer, vanilin šećer, umućena jaja i brašno. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte fil providnom folijom i ostavite da se ohladi. Lisnato testo isecite na kockice i poređajte na pleh koji ste nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ohlađeno testo umutite i dodajte pola količine lisnatog testa koje ste prstima malo razdvojili. Lepo promešajte i sipajte u okrugli kalup. Poravnajte i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru da se stegne. Izvadite iz frižidera i pospite preostalim lisnatim testom. 

Glas javnosti/M01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR