Decu je pogotovo teško naterati da jedu zdrave namirnice koje nisu uvek preterano ukusne, ali ako ih od početka učimo da je to nešto što je važno za njihovo zdravlje i normalno funkcionisanje, kasnije će nam biti lakše, piše Agroinfo.rs
Pored toga, uvek možemo naći neki interesantan recept da bi zdravu hranu učinili ukusnijom i zanimljivijom. U nastavku otkrivamo kako da pripremite ukusan, zdrav čips od cvekle. Pripremite ga zajedno sa svojom decom.
Potrebno vam je:
2-3 cvekle, oprane i oljuštene,
1/3 šolje maslinovog ulja,
kašičica-dve svežeg origana ili ruzmarina,
so i biber.
Priprema:
Zagrejte rernu na 200◦C. Cveklu koju ste prethodno oljuštili i oprali iseckajte na kolutove. Potom kolutove cvekle poslažite na pleh za pečenje u jednom sloju, kako bi mogle da se ravnomerno ispeku. (Još bolje je poslagati ih na rešetku, jer tako vazduh može da struji sa obe strane.)
Zatim pomešajte maslinovo ulje, origano i biber. Premažite mešavinom gornju površinu kolutova cvekle i posolite.
Ubacite pleh u rernu oko 20-25 minuta. Potom izvadite iz rerne, prevrnite kolutove cvekle pa gornju površinu (koja je prethodno bila dole) premažite mešavinom maslinovog ulja, origana i bibera. Pecite dok ne postanu krckavi, oko 25 minuta.
Dobro bi bilo da nadgledate proces pečenja. Povremeno viljuškom izvadite po jednu krišku cvekle i probajte je pošto se ohladi. Vreme pečenja zavisi od rerne i debljine čipsa. Kada završite sa pečenjem, izvadite čips i ostavite da se ohladi još 10 minuta. Grickajte ga što je pre moguće.
11 min
33 min