Glas Javnosti

Najskuplji slatkiši na svetu: Koliko smo spremni da platimo parče torte?

Hrana
Autor: Glas Javnosti

Najbolji slatkiš, za nekoga je čokolada, za nekoga sladoled ili torta, skoro da se usvakoj kući nalazi po nešto slatko. Ali da li mi ljubitelji slatkiša znamo od čega se prave i koliko bi trebalo da izdvojimo za neke najskuplje slatkiše ?

1. Njujorški bagel - cena jednog komada je 1.000 dolara, njujorško pecivo obogaćeno je kremom od tartufa i jestivim zlatnim listićima.

2. Sladoled "Serendipiti’s Golden Opulence Sundae" -  Služi se u čaši od kristala Bakarat od 350 dolara (obloženo sa više listića od 23-karatnog zlata), sa kašikom od 18-karatnog zlata.

Sladoled sadrži samo najkvalitetnije sastojke, uključujući skupu čokoladu iz Toskane i zrna vanilije uvezene sa Madagaskara. Kornet sadrži sladoled preliven karamelizovanim pekanom, tartufima od bele čokolade, makaronom od maline, pipetama punjenim voćem i jestivim dijamantima, a ima i zlatnih listića.

3. Za tanjir kanolija u restoranu „Jasper“, potrebno izdvojiti 26.000 dolara. Najskuplji kanoli na svetu, slatkiš italijanskog porekla, pravi se od tubica od testa koje su punjene kremom od rikote i slatkom pavlakom, obogaćene kandiranim limunom i najfinijom čokoladom. Svaki kanoli je uvijen u zlatne listiće.

Kolači „Sweet Surrender“- proizvedeni  u Las Vegasu, a cena jednog je 750 dolara. Luksuzne kreacije kolača načinjene od venecuelanske čokolade, krema od tahićanskog maslaca i konjakom starim čak 100 godina. Preliveni su jestivim zlatom.

4. Čokoladna torta - služi se ekskluzivno u hotelu „Lindeth Howe Country House“ u Engleskoj, košta 35.000 dolara. Tortu čini čokoladno testo od četiri najfinije belgijske čokolade i zlatnog kavijara, a vrh joj je ukrašen dijamantima.

5. „Three Twins“, sladoled - najskuplji sastojak sladoleda – ledniku sa planine Kilimandžaro u Tanzaniji, koji polako nestaje. Uz sladoled može da se “konzumira” i let prvom klasom do Tanzanije i noćenje u hotelu sa pet zvezdica.

6. Jagode „Arnaud’s“, ovaj dezert vredi kao jedna vila, čak 1,4 miliona dolara. Ekstravagantan dodatak voću je unikatni dijamantski prsten od pet karata, koji je bio u vlasništvu britanskog filantropa Ser Ernesta Kasela.

7. Voćna torta - od 1,65 miliona dolara. Japanski poslastičar, koji je tortu ukrasio sa 223 dijamanta. Slatki proizvod našao se na izložbi dijamanata 2005. godine, od kada drži rekord za najskuplji slatkiš na svetu!

8. “Haute Couture“ kolači, pakovanje košta 7.141 dolara.

Pariški poslastičar Pierre Hermé svojim mušterijama nudi luksuzne kolačiće, oplemenjene aromatičnim sirćetom, cvetom soli, crvenim grožđem i posebnim maslacem dobijenim od kikirikija.

9. Sladoledni kup „Serendipity 3“ u istoimenom restoranu košta 25.000 dolara, po porciji.

Pravi se od ezotičnijih zrna kakaa i jestivog zlata. Uz ovu poslasticu dobija se na poklon narukvica od 18-okaratnog zlata sa belim dijamantima. Da konstatujemo. Senzacija u činiji!

10. Kolači „Sweet Surrender“ proizvedeni su u Las Vegasu, a cena jednog je 750 dolara.

Nisu u pitanju obični kolači, već luksuzne kreacije načinjene od venecuelanske čokolade, krema od tahićanskog maslaca i konjakom starim čak 100 godina. Preliveni su jestivim zlatom.

Glas Javnosti/10naj

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR