Glas Javnosti

NAJPREFINJENIJI KOLAČ - PRINCES KROFNE: Da li znate kako su NASTALE?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Istorija princes krofni nalikuje misterioznom romanu. Zna se vek u kome su nastale a ko je prvi smislio recept još uvek se istražuje.

Misterija princes krofni

Recpt su usmeno prenosili mnogi kuvari i šefovi kuhinje. Naziv ovih kolača se menjao u zavisnosti od toga da li se služio na stolu kraljeva ili gradonačelnika, stoga je teže pratiti njegov nastanak. 

Foto: Pixabay

Katarina Mediči

Jedan od mitova koji prate ovu poslasticu je da ga je izmislila Kataraina Mediči. Ona je bila poreklom iz poznate renesansne italjianske porodice Mediči a kasnije je postala kraljica Francuske. Neki kažu da je baš njen kraljevski kuvar izmislio recept za princes krofne a to se slaže sa njenim stalnim pomaganjem umetnicima i svega što ima umetnički i rafinirani pečat. Ipak, čini se da je ovo samo mit jer izgleda da recept za princes krofne datira još iz srednjeg veka. 

Umetnost pravljenja testa

U isto vreme kada je Katarina Mediči vladala Francuskom glavni kuvari šitom Francuske i Engleske su eksperimentisali sa testom koje se pravi od brašna, vode, masnoće i jaja. Tačne razmere za testo su pronađene i naziv tog testa je choux, što je francuska reč za kupus. Recept je jednostavan ali su rezultati fantastični - kada nadođe u sredini se stvori vazdušasta rupa u koju se može stavljati fil. Recepti za ovakvo testo su kružili Francuskom i Engleskom već oko 1500-e godine. Od takvog testa su se pravile krofne dugačke oko 10 centimetara. Posle pečenja vadile bi se iz pećnice i po njima bi se poprskala mešavina ružine vode i limunovog soka ili šećera. Tako je testo postajalo slojevito. Onda se celo pecivo valjalo u još jedan sloj šećera, limunovog soka i ružine vodice. Nije bilo nalik danšanjem ali je bilo veoma popularno u višim slojevima društva.

Foto: Pixabay

 

Profiterole ili princes krofne

U 19 veku su izmišljene varijacije na testo za princes krofne tako da su se i imena menjala te se i proširio naziv "profiterole". U Engleskoj i Francuskoj ste mogli da dobijete kolače koji imaju različit ukus  kada biste naručili profiterole. U Engleskoj je testo bilo u obliku labuda ili piramide a punjene su čokoladom ili vanil-kremom i služile su se uz vino, čaj ili kafu.  U SAD-u se prvi put spominju 1852. godine u Bostonu.

Princes krofne naših dana

Princes krofne su prošle dug put od testa iz 13-og veka koje je punjeno sirom do voljenih i prefinjenih kolača koji se služe u specijalnim prilikama u doba renesanse. Nekada su bile raritet vrhunskih poslastičara a sada su redovna ponuda u svim poslastičarnicama. Sada se mogu kupiti i zamrznute u bilo kom supermarketu. Ali ništa ne može zameniti pricnes krofne spremljene kod kuće i taj osećaj da, kada ih jedemo, osećamo kao da smo na frencuskom dvoru.

(Glas javnosti/GourmetLovetoknow)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR