Recpt su usmeno prenosili mnogi kuvari i šefovi kuhinje. Naziv ovih kolača se menjao u zavisnosti od toga da li se služio na stolu kraljeva ili gradonačelnika, stoga je teže pratiti njegov nastanak.
Jedan od mitova koji prate ovu poslasticu je da ga je izmislila Kataraina Mediči. Ona je bila poreklom iz poznate renesansne italjianske porodice Mediči a kasnije je postala kraljica Francuske. Neki kažu da je baš njen kraljevski kuvar izmislio recept za princes krofne a to se slaže sa njenim stalnim pomaganjem umetnicima i svega što ima umetnički i rafinirani pečat. Ipak, čini se da je ovo samo mit jer izgleda da recept za princes krofne datira još iz srednjeg veka.
U isto vreme kada je Katarina Mediči vladala Francuskom glavni kuvari šitom Francuske i Engleske su eksperimentisali sa testom koje se pravi od brašna, vode, masnoće i jaja. Tačne razmere za testo su pronađene i naziv tog testa je choux, što je francuska reč za kupus. Recept je jednostavan ali su rezultati fantastični - kada nadođe u sredini se stvori vazdušasta rupa u koju se može stavljati fil. Recepti za ovakvo testo su kružili Francuskom i Engleskom već oko 1500-e godine. Od takvog testa su se pravile krofne dugačke oko 10 centimetara. Posle pečenja vadile bi se iz pećnice i po njima bi se poprskala mešavina ružine vode i limunovog soka ili šećera. Tako je testo postajalo slojevito. Onda se celo pecivo valjalo u još jedan sloj šećera, limunovog soka i ružine vodice. Nije bilo nalik danšanjem ali je bilo veoma popularno u višim slojevima društva.
U 19 veku su izmišljene varijacije na testo za princes krofne tako da su se i imena menjala te se i proširio naziv "profiterole". U Engleskoj i Francuskoj ste mogli da dobijete kolače koji imaju različit ukus kada biste naručili profiterole. U Engleskoj je testo bilo u obliku labuda ili piramide a punjene su čokoladom ili vanil-kremom i služile su se uz vino, čaj ili kafu. U SAD-u se prvi put spominju 1852. godine u Bostonu.
Princes krofne su prošle dug put od testa iz 13-og veka koje je punjeno sirom do voljenih i prefinjenih kolača koji se služe u specijalnim prilikama u doba renesanse. Nekada su bile raritet vrhunskih poslastičara a sada su redovna ponuda u svim poslastičarnicama. Sada se mogu kupiti i zamrznute u bilo kom supermarketu. Ali ništa ne može zameniti pricnes krofne spremljene kod kuće i taj osećaj da, kada ih jedemo, osećamo kao da smo na frencuskom dvoru.
(Glas javnosti/GourmetLovetoknow)