Glas Javnosti

NAJMANJA TESTENINA NA SVETU: Kuskus je carska namirnica bogata nutrijentima

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Verovatno ste čuli za kuskus, a neki od vas su ga sigurno i probali. Iako većina ljudi misli da je ovo žitarica jer tako izgleda, to ipak nije tačno. Kuskus je vrsta testenine i poznata je kao najmanja testenina na svetu. U nastavku teksta saznajte zbog čega je kuskus poseban, značajan za ishranu i kako ga možete jednostavno pripremiti.

Prvi pisani tragovi o kuskusu datiraju još iz 13. veka. Ovo je jedna vrsta testenine koja se po specijalnoj tehnologiji pravi od krupno mlevene tvrde pšenice ili od pšeničnog griza. Durum pšenica je prirodna vrsta pšenice od koje se griz i pravi, pre nego što se pretvori u kus kus. Durum pšenica je inače druga po uzgoju u svetu, posle obične pšenice, a inače je poznata kao pasta ili makaroni pšenica. U nekim oblastima kuskus se sprema od krupno mlevenog ječma ili prosa. Kuskus predstavlja između ostalog i dobru alternativu za sve one ljude koji su osetljivi na upalna svojstva pojedinih žitarica.


Zdravi aspekti kuskusa

Kuskus je veoma važan za afričku kuhinju, ali je sve popularniji i kod nas. Osim što se može koristiti u brojnim jelima, on je vrlo zdrav i bogat nutrijentima. Sadrži proteine, kompleks B vitamina, kalijum, selen i druge minerale. Odličan je antiksidans, a osim toga je sjajna namirnica za mršavljenje pa se tako i promoviše. Po pitanju kalorija, kuskus u jednoj šolji ima 175kcal i vrlo malo masnoća. Utiče dobro na rad srca i snižava krvni pritisak. Takođe, zbog visokog sadržaja magnezijuma smanjuje rizik od astme i migrene. Sadrži dosta fosfora koji je važan za ćelije, a osim toga je i pogodna hrana za one koji pate od dijabetesa. Bogat je vlaknima koja imaju niz koristi na ljudsko zdravlje i njegovu prevenciju.

Kuskus u kulinarstvu

Slično pasti, i kuskus može da se priprema na različite načine i u različitim kobinacijama sa drugim namirnicama, pa je tako poznata njegova primena kod pripreme predjela, glavnih jela, salata, supa, punjenih paprika pa čak i deserata. od kuskusa su se u prošlosti pripremala jela koja su bila vrlo popularna na španskom carskom dvoru, a u arapskoj kuhinji serviran sladak ili slan, kuskus je jedan od najpoznatijih i često konzumiranih proizvoda. U Maroku je tradicionalna hrana koja se na trpezi nađe svakog petka. Kuskus se najčešće koristi kao zamena za pirinač, a s obzirom na to da ga nije baš jednostavno napraviti u kuhinji, ljudi se obično opredeljuju da kupe već gotov proizvod.

Priprema

Priprema kuskusa je jednostavna. Možete ga kuvati, ali obično se preporučuje prelivanje ključalom vodom kako bi dodatno omekšao, pošto će u suprotnom postati kašast. Pošto kus kus ima tendenciju da primi ukus namirnica sa kojim ga kuvate, većina ljudi bira da ga kuva u sklopu neke čorbe, ili tome slično, ili jednostavno da ga pripremi posebno, a potom u toku obroka doda nekom jelu. Ima sličan ukus kao pasta od griza, budući da se prave od iste baze, ali veće loptice kus kusa mogu da imaju malo “orašastiji” ukus, od onih manjih. Ukoliko ga kuvate ili prelivate ključalom vodom, proces pripreme je vrlo brz, svega nekoliko minuta.  Ukoliko ga kuvate na pari, ovo može potrajati oko 90 minuta. Kada bude spreman, začinite ga i služite sa jelima po želji.

Agroinfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR