Glas Javnosti

Najekonomičnije povrće koje možete da gajite u bašti

Hrana
Autor: Glas Javnosti

Mnogo je dobrih razloga gajiti sopstveno povrće. Međutim, ne spadaju sva povrća u model ekonomičnog vrta. Pogledajmo biljke koje je zahvalno gajiti, ne samo zbog zdrave ishrane, već i velike uštede u novčaniku.

Nema ništa lepše od domaćeg, svežeg povrća. Osim što je zdravije, apsolutno ste sigurni šta konzumirate, a tu je i neuporedivo bolji ukus. Međutim, pojedino povrće je skupo za uzgoj, dok drugo nije.

Kada kažemo da je neko povrće isplativo, to ne znači nužno najjeftinije. Umesto toga, poredili smo troškove uzgoja povrća kod kuće sa njegovom cenom u prodavnici.

Najbolja ilustracija je uzgoj useva poput graška. Većini domaćih baštovana bi bilo ekonomičnije da kupe smrznuti grašak u supermarketima, nego da kupuju seme, troše vreme na uzgoj, još više vremena na ljuštenje, a onda i struju na zamrzavanje.

Međutim, ako želite svež grašak, teško ćete ga naći u prodavnicama. Retko ga ima i na pijacama i tada se razgrabi brzinom svetlosti, po dosta višoj ceni, čak i neoljušten.

Kako prepoznati ekonomično povrće

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira ekonomičnog povrća za uzgoj uključuju:

- Koliko vas košta da gajite određeno povrće, a koliko ono košta u prodavnici.

- Da li je vredno da vam zauzme prostor u bašti – na primer, krompir, bundeva, lubenica nisu toliko skupi i lako se uzgajaju, ali zauzimaju mnogo više prostora od ostalog povrća. Ako vam je bašta mala, pametnije je odlučiti se za biljke koje zauzimaju manje prostora i može više njih da stane.

- Uzgoj domaćih sorti li retkih hibridnih sorti – uzgajanje ljubičaste paprike jednako košta kao gajenje žute. Ako ste radoznali i volite nove ukuse, boje i oblike novih sorti, shvatićete da je ovo povrće koje štedi novac, jer ta ista egzotika (čak i ako može da se kupi) u prodavnicama papreno košta.

- Vreme je novac, zato se fokusirajte na povrće sa kratkom vegetacijom. To će vam omogućiti da sa istog mesta u toku sezone dobijete više biljaka.

Uobičajeno povrće koje štedi novac

Ako tražite jeftino povrće za uzgoj kod kuće ili u bašti, možete da probate sledeće vrste:

- Brokoli -   osim centralne ruže razvijai manje cvasti na bočnim izdancima, koje se postepeno beru i mogu se iskoristiti. 

- Začinsko i lekovito bilje – ako gajite višegodišnje bilje, poput majčine dušice ili mente imaćete svake godine berbu, a ne treba ponovo da ih sadite.

- Zelena salata – uzastopna setva semena salate obezbeđuje kontinuranu berbu tokom vegetacije.

- Pasulj – redovno ga berite kako biste podstakli dodatnu proizvodnju.

- Tikvice – berite ih redovno za kontinuiranu proizvodnju do mraza.

- Paradajz – ako odaberete stare sorte, imaćete paradajz koji ne može da se kupi u prodavnicama.

- Blitva, spanać, rotkvica – lagani su za uzgoj, izdržljivi i mogu da se gaje u proleće i na jesen.

- Rukola – jednom je posadite, pustite da procveta i sama će da se raseje. Sigurno znate da je preskupa u prodavnici, a ako svake godine pustite par biljaka da procvetaju  - imaćete je doživotno.

Glas Javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR