Kako je u toku Uskršnji post možete da ih jedete bez griže savesti ako mleveno meso zamenite pečurkama i prazilukom. Posne sarme mogu da se pune različitim namirnicama, ali kombinacija pečuraka i praziluka je dobitna.
Sastojci:
3 praziluka
450 g pečuraka
100 g pirinča
1 kašičica slatke paprike
kiseli kupus
Priprema:
Propržite seckani praziluk, pa kada omekša dodajte i seckane pečurke. Pred kraj dodajte i opran pirinač i posolite, pobiberite, pa pospite slatkom paprikom. Dobro promešajte, pa stavite kašiku smese na oprani list kiselog kupusa i urolajte. Tako uradite dok ne utrošite sve sastojke i poređajte u šerpu. Sipajte vodu da sarma ogrezne, pa prelijte uljem. Kuvajte na tihoj vatri dok ne budu gotove. Ako volite zapečene, nakon kuvanja ih poređajte u pleh i pecite nekih 10-15 minuta na 180°C.