Umesto brašna, ribu treba pre prženja uvaljati u gustin. Gustin ili kukuruzni skrob napraviće zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava i neće upiti mnogo ulja.
Evo recepta:
Sastojci: 1 kg ribe po vašem izboru, 200 gr gustina, 3 kašičice soli, 1 kašičica bibera, 1 kašičica belog luka u prahu, drugi začini po vašem izboru, ulje za prženje
Priprema: Ribu isecite na komade, posolite uobičajeno i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje da uradite dan ranije, ali može i nekoliko sati pre prženja.
Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, beli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite. Ulje sipajte u dublju posudu, veću količinu kako bi riba „plivala“ u istom, pa dobro zagrejte.
Ribu izvadite iz frižidera, pa svako parče dobro uvaljajte u smesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ukoliko je potrebno okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomerno ispržila sa svih strana, savetuje Krstarica.
11 min