Glas Javnosti

Može da bude OPASNO ako je držite na hladnom: Koje voće ne treba nikako da stavljate u frižider?

Hrana
Autor: Glas javnosti / objektiv

Isto se odnosi i na povrće

Sveže voće i povrće su najvažniji za zdravlje svakog člana porodice, posebno za decu.

Međutim treba da vodite računa na koji način ih skladištite.

Dok je neku hranu najbolje da odmah stavite u fridžider, neka je bolje da stoji na sobnoj temperaturi, da se ne bi brzo pokvarila i da bi sačuvala svoje nutritivne vrednosti.

Voće koje ne bi trebalo da ostavljate u frižideru

Višnje, banane, kivi, mango, dinja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine su neke od namirnica koje nikako ne bi trebalo da držite u frižideru, jer će propasti, a neke će brzo i sazreti. Ali, ako su već potpuno zrele, možemo im na nekoliko dana produžiti rok trajanja, ako ih stavimo u frižider. Možda ste primetili da kada zrele banane stavite u frižider, njihova kora će potamneti, ali će one i dalje biti dobre za jelo.

Povrće kom nije mesto u frižideru

Beli i crni luk imaju koru koja im je dobra zaštita i možete ih držati na sobnoj temperaturi. Ali jednom kada uklonite koru, trebalo bi da ih odložite u frižider i nikako u blizini krompira, jer on može da podstakne klijanje.

Krompir i batat nikada ne bi terebalo da završe u vašem frižideru, zato što može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Hladnija temperatura u frižideru može da pretvori skrob u krompiru u šećer.

A kada pečete krompir u rerni ili ga pržite na temperaturi iznad 120 stepeni, ti šećeri u kombinaciji sa amino kiselinom asparaginom stvaraju hemikaliju pod nazivom akrilamid, koji može da izazove rak.

Krompir je najsigurnoje da ostavite na hladnom i tamnom mestu gde je dostupan vazduh i nikako u plastičnoj kesi. Paradajz bi isto tako trebalo da bude na sobnoj temperaturi, čak i kada je potpuno zreo. Hlađenjem će izgubiti na ukusu. Ista situacija je i sa tikvicama i bundevama.

Šta stavljati u frižider

Ako povrće i voće stavljate u frižider držite ih odvojenim u posudama ili kesama. Nemojte da razne namirnice stavljate u istu posudu. Od voća slobodno u frižider stavite citrusno, jabuke, bobičasto voće…. Hlađenje će dobro doći i salati, šparglama, cvekli, kelju, šargarepi, celeru, pečurkama i krastavcu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR