Glas Javnosti

MOĆNO! Jedna pečurka prava je riznica vitamina! Evo zašto ih je dobro jesti što češće, posebno u dane posta!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom.

Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom
Pečurke sadrže čak 95 procenata vode, pa su odlične ukoliko držite dijetu. Pored toga, u 100 grama pečraka ima samo između 18 i 23 kalorije.
Evo zašto ih je dobro jesti što češće, posebno u dane posta:

Odličan su izvor vitamina D
Ovo je jedna od retkih namirnica koja sadrži vitamin D. Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imunog sistema, a naročito u zimskom periodu. U poslednje vreme se dosta govorilo o pozitivnom uticaju na celokupno zdravlje, a s obzirom da nam svima nedostaje ovaj vitamin tokom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti pečurke u jelovnik.

Sadrže selen u velikim količinama
Pečurke su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji deluje kao antioksidans, pa štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala i sprečavaju razvoj mnogih bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunog sistema.

Štite od raka
Smatra se da pečurke naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen.

Zamena su za meso
Zbog svoje teksture koja podseća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo da smanjimo unos mesa ili postimo. Tako ćete ujedno i smanjiti unos kalorija i masnoća u organizam.

Jačaju imunitet
Zahvaljujući spektru vitamina, ojačaće organizam u kratkom roku. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP