Kafa na prazan želudac ne bi smela da se pije nikada, ni ujutru ni tokom dana kada osetite glad, pa ručak zamenite šoljom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.
Saznajte zbog čega bi ovaj, "omiljeni napitak", trebalo da pijete nakon jela ili uz jelo - evo šta se dogodi u telu kada kafu popijete na prazan želudac.
Povećana količina želudače kiseline stvara žgaravicu i probleme s probavom koje možete da osećate tokom celog dana. Velika količina kiselosti vremenom može da dovede do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno da poveća štetnost.
Ispijanje prevelikih količina kafe može da poveća osećaj teskobe i stresa, a kada je pijete na prazan želudac taj problem se još više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvek pojedite nešto.
Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je glavni krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može da omete proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i generalno ćemo se bolje osećati.
(Glas javnosti)