Osim što je odličan kad se pije sam, sjajan je sastojak mnogih kuvanih jela
Sastojci:
6 kg paradajza (pre čišćenja)
2 kašike soli
4 kašike šećera
crni luk i ljute papričice
celer - sve po ukusu
Priprema:
Paradajz dobro operite, očistite i isecite na komade. Sameljite i mašinicom za mlevenje paradajza i procedite u specijalnoj cedaljki. Sipajte u šerpu, dodajte so i šećer i kuvajte.
Kad provri, kuvajte još 10-15 minuta. Flaše zagrejte u rerni, 10 minuta na 100 Celzijusa.
Vruć paradajz sipajte u vruće flaše. Na svaku flašu stavite parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnite gumicom i stavite zatvarač.
Flaše uvijte u peškir i ostavite 24 sata da se tako ohlade.
(Glas Javnosti/recepti. com)