Tortilja je savršena i zbog toga što može da se posluži kao doručak, ali i kao ručak ili večera, u zavisnosti uz šta je servirate. Mada, ovaj španski specijalitet je izvrstan i sam po sebi bez ikakvih dodataka.
Potrebni sastojci:
4 krompira
jedna glavica crnog luka
4 jaja
ulje, so, biber
Priprema:
Oljuštite krompir i iseckajte ga na sitne kockice ili na tanke krugove.
U tiganj nalijte ulje toliko da prekrije dno i zagrejte ga, a potom ubacite luk i krompir. Dinstajte dok krompir ne omekša, a luk ne potamni. Sklonite sa ringle i ocedite od ulja, ali ga ne bacajte.
Jaja umutite u kajganu, a potom dodajte smesu krompira i luka i dobro pomešajte.
Ponovo u tiganj sipajte ulje na kome ste pržili krompir i zagrejte ga, pa ubacite smesu od jaja, krompira i luka. Začinite solju i biberom po ukusu. Ostavite da se prži na tihoj vatri, obavezno bez mešanja.
Tiganj prekrijte tanjirom, pa okrenite tako da sada već formirana tortilja ostane na tanjiru, a potom je vratite u tiganj, kako bi ispekli i drugu stranu.
(G.J.)