Probali smo brojne specijalitete na njen način, kao što je "zdrava pita od jabuka", koja može da se pravi za doručak ili pak užinu.
A sada smo se odlučili za nešto slano. Naime, reč je o brzinskim letnjim uštipcima od tikvica i spanaća.
Potrebno je:
- 250 g tikvice
- 50 g svežeg spanaća
- 1 jaje
- 100 g rendanog kačkavalja (gauda light)
- 30 g mlevenih ovsenih pahuljica
- so
Priprema:
Tikvicu izrendati i dobro ocediti od viška tečnosti. Najbolje je ostaviti posoljenu da odstoji u cedilu, a zatim je prebaciti u krpu i iscediti. Dodati opran i iseckan spanać, jaje, kačkavalj, mlevene ovsene pahuljice i so. Dobro promešati da se svi sastojci povežu (najbolje rukom).
Formirati 10 uštipaka uz pomoć kašike i slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Peći 25 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Obavezno ostaviti da se prohlade jer su unutra mekani, pa mogu delovati sirovo ako se jedu skroz vrući. Umak je grčki jogurt sa dodatkom senfa.