Glas Javnosti

LEKOVI ZA MNOGE BOLESTI! Turšija i kiseli kupus su domaće apoteke

Hrana
Autor: Glas javnosti

Tajna čuvanja zdravih osobina povrća i voća je fermentacija, zbog koje su tegle sa turšijom i burad sa kupusom prave domaće apoteke, sa lekovima za mnoge bolesti.

I tu među teglama, ajvara – srpskog kavijara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lek za preventivu i lečenje mnogih bolesti.
„Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija“, kaže nutricionista Predrag Nenadić.

Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore.

Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.
„Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane“, objašnjava Nenadić.
Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranljivih vrednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine, prenosi RTS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR