Glas Javnosti

KOREJSKA DINJA – Egzotično voće koje LAKO USPEVA kod nas

Hrana
Autor: Glas javnosti

Korejska dinja je veoma slatka i aromatična dinja sa tankom, žutom korom na pruge i sočnim mesom čiji ukusu podseća na kombinaciju dinje i kruške. Veoma se lako uzgaja u našim uslovima.

Korejska dinja se prvenstveno gaji u Koreji, Kini i Japanu, mada je relativno skoro počela da se gaji na Havajima i u Kaliforniji. Njeno poreklo nije sasvim poznato, već se pretpostavlja da je izvorno iz Istočne Indije, a da je odatle prenešena u Kinu. Danas je ovo voće dostupno gotovo u svim delovima sveta za konzumaciju, a nije ni malo jeftino.

Za razliku od ostalih dinja, korejska dinja ima tanku koru, sa sitnim, mekanim semenkama. Belo meso je sočno, slatko i aromatično. I kora i semenke su jestivi.

Korejska dinja može imati jednobojnu ili prugastu koru, može biti obla ili duguljasta, zavisno od sorte. Za rast i razvoj su potrebni uslovi kao za klasičnu dinju.

Postoji nekoliko sorti i hibrida ovog voća. Sunghwan i Gotgam su dve najpopularnije sorte ove jednogodišnje zeljaste biljke. One imaju najveću otpornost na bolesti, a poznate su po hranljivim i aromatičnim plodovima koje proizvode.

Uzgoj korejske dinje

Seme se seje na dubinu od 2 cm. Stavite tri do pet semenki udaljene na oko 4 cm.  Naravno, ukoliko uzmete sadnice iz rasadnika to je brži i sigurniji put do zrele biljke i plodova. Sadnice se sade u duboke i široke rupe, nešto malo veće od grumena zemlje u kome je koren.

Zalivanje je potrebno obaviti otprilike sa 4 cm vode da se slegne tlo. Zaliva se jednom nedeljno ili kada se zemlja umereno osuši. Ove biljke ne podnose mraz, hladnoću i mokro tlo.

Dodatno, ne bi bilo loše staviti par centimetara organskog malča u krugo od 2 metra oko svake biljke, kako biste održali vlagu tla i smanjili broj korova.

Prihanu korejske dinje možete da radite NPK đubrivom 33-0-0 nedelju dana nakon cvetanja. Otprilike vam treba jedna kašika đubriva po biljci. Ona se dodaje tako što sipate đubrivo na zemlju sa strane biljke u umešate motikom sa gornjih 2 cm zemlje i vode.

Izuzetno slatkom voću treba vruće vreme da bi sazrelo. Dinje koje sazrevaju na lozi po vrućem i suvom vremenu su najbolje i najslađe dinje.

Jako je važno da se korejska dinja ubere u roku zrenja, odnosno da se ne ostavlja na lozi da dalje sazreva, jer će da istrune ili da dobije ožegotine od sunca.

 Glas Javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR