Glas Javnosti

KONZERVE OPASNE PO ZDRAVLJE LJUDI: Ne kupujte sardine koje imaju ovu oznaku

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kada budete kupovali sardinu ili tunjevinu, obratite pažnju da na konzervi nema ove oznake.

Tunjevina i sardine iz konzerve su zdrave i imaju dosta vitamina. Međutim, ukoliko na konzervi primetite jednu oznaku, nemojte je kupovati jer je potencijalno opasna.

Iako se sardina preporučuje pre nego tunjevina koja u sebi sadrži živu, i ona se može povremeno unositi u organizam. Ribe u konzervi su izvor vitamina D, gvožđa, vitamina B12, ali nije svejedno kakve kupujete.

U našim trgovinama se mogu naći konzervisane ribe iz različitih krajeva, a dijetetičari preporučuju da se kupuje ona koje je na vodi, a ne u ulju. Takođe, zdravije su tunjevine i sardine u teglama nego u konzervama, međutim, obratite pažnju na jednu specifičnu oznaku.

Dženifer Fiski, dijetetičarka iz Dalasa, objasnila je kakvu konzervu ribe nikada ne bi trebalo kupovati. Ona objašnjava da treba kupovati konzerve koje ne sadrže oznaku "BPA", odnosno one konzerve na kojima je naznačeno da nemaju ovaj sastojak.

Ova supstanca bisfenol A (BPA) se prema njenim rečima vezuje za masti i uneta u prekomernim količinama može izazvati poremećaj hormonskog balansa zbog čega je u nekim proizvodima, kao što su flašice za bebe, zabranjena.

Sledeći put kada budete kupovali ribu u konzervi obratite pažnju da nema ovu oznaku ili da je naznačeno da ne sadži pomenutu supstancu.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR