Kompot od krušaka nije toliko popularan kao neki drugi kompoti od drugih vrste voća, upravo zato ne možemo ga često naći na policama u trgovinama.
Od ovog recepta dobije se 6 tegli kompota od krušaka - prenosi agroinfo.rs.
Sastojci
- 3 kg kruške
- 1 l vode
- 1 kg šećera
Priprema
Operite kruške, presecite ih na pola, očistite i odstranite ljusku i koštice. Slažite kruške u čiste, sterilizovane tegle i stiskajte ih rukom kako bi one što bolje legle jedna na drugu.
Kuvajte vodu i šećer, sačekajte da prokuva pa ostavite sa strane da se ohlade. Hladnim sirupom zalijte tegle do vrha i zatvorite poklopcem.
Uzmite veliki lonac i na dno stavite krpu, pa preko nje stavite tegle. Nalijte vodu tako da poklopci tegli ostanu napolju, a sve ostalo unutra i kuvajte dok voda ne prokuva i kuvajte još 20 minuta u kipećoj vodi.
Nakon toga osušite tegle i ostavite kompot na hladno mesto.
Kao i svaka zimnica, i on je veoma osetljiv na visoke temperature i svetlost, pa ga je zato najbolje držati na tamnim i hladnim mestima kao što su ostava, podrum ili neko drugo takvo mesto.
7 sati