Borovnice su slatko i hranljivo voće, koje je ove godine u Srbiji finansijski dostupnije od kupina i malina, pa je samim tim počelo u većoj meri i da se koristi. Borovnice oduvek nose epitet superhrane obzirom da imaju veoma malo kalorija, a brojne zdravstvene prednosti.
Jedna šoljica borovnica sadrži 4 grama vlakana, 25% dnevnih potreba za vitaminom C, 36% potreba za kalijumom i 25% dnevnih potreba za manganom. Sa druge strane ima oko 85% vode, samo 80 kalorija i 15 grama ugljenih hidrata.
Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala koji mogu da oštete vaše ćelije i doprinesu starenju i bolestima. Veruje se da borovnice imaju jedan od najviših nivoa antioksidansa u odnosu na drugo uobičajeno voće i povrće. Glavna oksidativna jedinjenja u borovnicama pripadaju flavonoidima za koje se smatra da su odgovorni za većinu korisnih efekata za zdravlje.
U samo jеdnoj porciji, možеtе dobiti 14 mg vitamina C – gotovo 25 odsto svojih dnеvnih potreba. Vitamin C pomažе formiranjе kolagеna i održavanju zdravih dеsni i kapilara. On takođе pomaže apsorpciju gvožđa i jača imuni sistеm.Borovnicе su gorivo iz dijеtalnih vlakana. Istraživanja su pokazala da vеćina nas nе dobija dovoljno vlakana iz uobičajene ishrane. Hrana bogata vlaknima pomoći ćеda vašе srcе bude zdravo i holеstеrol pod kontrolom.
Urinarne infekcije su češće kod žena, a obično se za njihovo lečenje spominje brusnica kao najefikasnija. Međutim i borovnice su odlična prevencija koja jer imaju mnoge slične aktivne supstance kao brusnice, a imaju veliku količinu vode i lako se pronalaze sveže, što im daje prednost. Borovnice, kao i brusnice, imaju anti-adhezive koju pomažu u sprečavanju vezivanja bakterija kao što je Ešerihija za zid bešike.
Borovnice imaju umerene količine šećera, jedna šoljica sadrži samo 15 grama, što je isto koliko ima i jedna mala jabuka. Međutim, borovnice sadrže i bioaktivna jedinjenja koja nadmašuju negativan uticaj šećera u krvi i blagotvorno deluju na insulinsku osetljivost i metabolizam glukoze. Pozitivni efekti protiv dijabetesa su uočeni i kod soka od borovnice. Poboljšana osetljivost na insulin smanjuje rizik od pojave dijabetesa tip 2.
Borovnice imaju značajne koristi za ljude sa visokim krvnim pritiskom i rizikom od pojave problema sa srcem. Uzimanjem samo 50 grama borovnica dnevno nivo krvnog pritiska je smanjen za 4 do 6%, a isti efekat je uočen i kod žena u menopauzi, pokazalo je istraživanje.
Glas javnosti/Demetra.rs