Glas Javnosti


Koje voće sadrži najmanje šećera

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni – iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Ključno je razlikovati prirodne šećere koji se nalaze u voću i dodate šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani. Iako ih telo vari na sličan način, voće dolazi u „paketu“ s vlaknima, vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima koja imaju pozitivno dejstvo na zdravlje.

Voće se često neopravdano izbegava zbog šećera, ali istraživanja pokazuju da redovna konzumacija celog voća zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa i hroničnih bolesti. Osobama koje već imaju dijabetes preporučuje se da paze na ukupan unos ugljenih hidrata, uključujući i prirodne šećere iz voća, ali to ne znači da treba potpuno da ga izbegavaju.

Ako želite da uživate u voću, a istovremeno pazite na unos šećera, donosimo popis voća koje prirodno sadrži manje šećera.

1.Limeta i limun

Ovo citrusno voće ima minimalnu količinu šećera – tek 1 do 2 grama po plodu – i izuzetno su bogate vitaminom C. Idealne su za dodavanje ukusa jelima i napitcima, piše Index.hr.

2.Avokado

Iako ga većina smatra povrćem, avokado je zapravo voće. Sadrži vrlo malo šećera, a obiluje zdravim mastima i vlaknima. Podstiče sitost i podržava zdravlje srca i varenja.

3.Maline

Maline su slatke, a opet niskokalorične i bogate vlaknima. Jedna porcija sadrži više vlakana nego većina drugog voća, što ih čini izvrsnim izborom za doručak ili međuobrok.

4.Kivi

Kivi je prepun vitamina C i korisnih fitohemikalija koje štite zdravlje očiju i kože. Osim toga, sadrži vlakna i podstiče varenje.

5.Kupine

Kupine su bogate vlaknima i biljnim jedinjenjima koja imaju protivupalno dejstvo i mogu pomoći u jačanju imuniteta i pamćenja. Imaju nešto više šećera od malina, ali i dalje spadaju među voće s manje šećera.

6.Jagode

Omiljene mnogima, jagode su bogate vitaminom C i antioksidansima. Imaju umeren sadržaj šećera i odličan su izbor za one koji paze na ishranu, a ne žele da se odreknu slatkog ukusa.

7.Lubenica

Lubenica sadrži mnogo vode, što joj daje osvežavajući ukus i pomaže hidrataciji. Iako je slatka, zapravo sadrži relativno malo šećera po porciji.

8.Grejp

Poznat po osvežavajućem, pomalo gorkastom ukusu, grejp sadrži nešto više prirodnog šećera, ali i obilje vitamina A i C. Izvrstan je za početak dana.

9.Papaja

Tropsko voće s manje šećera od manga ili ananasa, a uz to je dobar izvor folata i drugih važnih nutrijenata. Lako se vari i često se koristi u voćnim salatama.

10.Dinja

Dinja je bogata vodom i beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Njen blagi ukus čini je savršenim izborom za letnje dane.

11.Pomorandža

Iako sok od pomorandže ima visok udeo šećera, ceo plod pomorandže sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera. Osim vitamina C, pomorandže su i dobar izvor kalijuma.

12.Breskva

Breskve su mirisne, slatke i bogate vlaknima, kalijumom i vitaminima A i C. Ako ih jedete s korom, unosite i dodatnu količinu vlakana koja pomaže probavi.

Glas javnosti /B07S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR