Glas Javnosti

Koja je to količina slatkiša koju treba ponuditi deci?

Hrana
Autor: Glas Javnosti

Pitanje koje se stalno nameće gotovo svim roditeljima. Dakako, nameće se i odgovor. Šećer je ugljeni hidrat i glavni izvor energije za telo.

Sve bebe su rođene sa sklonošću prema slatkom. Majčino mleko koje je prva, nezamenjiva  hrana za decu je slatko. Ono sadrži savršeno uravnotežene masti, belančevine, vitamine, minerale i povrh svega šećer.
Prva čvrsta hrana koju bebe rado jedu uključuje obično voće i žitarice, koje sadrže određen nivo prirodnog šećera. Bebe će pre prihvatiti prvu čvrstu hranu koja sadrži šećer, nego na primer grašak ili šargarepu koji u tom dobu i nisu baš ukusni.

Nutricionisti, stomatolozi i pedijatri slažu se u tome da sam šećer nije najbolji prehrambeni izbor iz vaše kuhinje. Isto važi i za razne industrijske keksiće, bombone i ostale slatkiše. Međutim, razumna konzumacija šećera u uravnoteženoj ishrani ne može škoditi, pogotovo deci. Šećer sam po sebi nije uopšte štetan za decu. Štetna je količina koju mogu konzumirati. Šećer je u gotovo svemu što jedemo ( tortama i slatkim pitama, šećer se prirodno nalazi u voću i mleku, sastojak je i u mnogim jogurtima ).

Neke od vrsta šećera koje ćete naći na deklaraciji hrane su:

– Saharoza To je obični beli šećer iz vaše kuhinje. Nalazi se u šećernoj trski, šećernoj repi i, u manjim količinama, u nekim plodovima.
– Fruktoza. Najslađi šećer, koji se u kombinaciji sa glukozom pretvara u saharozu.
– Glukoza. Nešto manje slatka od saharoze.
– Laktoza – mlečni šećer

 Telo deteta tretira sve vrste šećera na isti način. On je, pored drugih sastojaka namirnica, gorivo za sve one fizičke aktivnosti koje dete ima u toku dana. Ali to ne znači da šećer uzrokuje previše energije. Ne postoje naučne studije koje su čvrsto dokazale da šećer uzrokuje hiperaktivnost. Kada se govori o slatkišima, svakako ne treba zanemariti i ostale aditive koji se nalaze u njima, od različitih okusa, boja, konzervansa. Nije dakle šećer taj koji je isključivo štetan već ostale supstance koje se eventualno nalaze u različitim slatkišima.

Odrediti količinu ponekad je teško, treba imati na umu da problem nastaje kada šećer u dečijoj ishrani zameni zdrave namirnice koje sadrže potrebne hranjive materije za razvoj.
Slatkiši postaju loši ako zamene obrok. To znači: čokolada – da, ali nakon obroka. Neka slatkiši budu nešto čime će se deca počastiti nakon jela
 

( Glas Javnosti )

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR