Glas Javnosti

Ko je sommelier a ko enolog?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Dva zanimanja koja se poistovećuju, a koja su sasvim različita u vinskom svetu jesu zanimanje sommeliera i enologa. Jedan je stručnjak za vino, a jedan služi ovaj napitak, u kome leži istina, kako neki tvrde.

Reč sommelier vuče korene iz francuskog jezika, a označava osobu koja služi vino. To je obrazovana osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz jelo. Njegova je dužnost da brine o vinu od trenutka njegove kupovine, čuvanja, pa sve do posluživanja. Za zanimanje sommeliera potrebna je osoba široke kulture, staloženih elegantnih pokreta, koji je nenametljiv, pristupačan i duhovit, a kojem je zadatak da kod gosta probudi interes za jelo i dakako, za piće koje će mu uz to jelo i poslužiti. Takođe, on mora znati kako se vino servira, u koju čašu se sipa, i koja mu je prava temperatura. Poznavanje vinske kulture celog sveta takođe je jedna od obaveznih kvalifikacija koju mora posedovati osoba koja se odluči za ovo zanimanje. Ipak, najvažnije od svega, jedan sommelier mora znati kako sjediniti vino sa jelom i objasniti zbog čega spoj ukusa, mirisa i reskosti vina ide sa konkretnim jelom, kako bi taj enogastronomski doživljaj bio potpun.

Sa druge strene, enolog je vinski stručnjak, osoba koja poseduje diplomu studija s područja vinarstva, odnosno enologije. Enologija je nauka o kultiviranju vinove loze, proizvodnji i na kraju, nauka o čuvanju vina. Ova nauka prati put vina - od trenutka sadnje grožđa do arhiviranja vina. Enolog je taj koji kreira vino, te mora poznavati svaki segment kako vinarstva tako i vinogradarstva da bi s lakoćom mogao delovati u svom području. Enolog je uključen u sve procese koji se događaju kod vina, što znači da mora imati znanja i iz područja hemije, biologije i srodnih nauka.

Veština proizvodnje vina seže još u doba starih Grka i do danas nije mnogo promenjena, dok su najveće promene došle u smislu napretka tehnologije s kojom enolozi idu u korak. Stari Grci su smatrali da je "In vino veritas", odnosno, da istina leži u vinu. Čuvajući je u amforama, pravili su je od različitih sorti grožđa, ali jedno je zajedničko svima – uživanje u vinu.

(Izvor: Vinarija.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR