Glas Javnosti

Kladkaka je čokoladna rapsodija iz Švedske

Hrana
Autor: Glas javnosti

Neće vam biti potrebno mnogo "alata" u njenoj pripremi

Kladkaka je švedska čokoladna torta poznata i kao lepljiva torta. Lako se sprema i gotova je za manje od 30 minuta, savršena je da brzo rešite želju za čokoladom bez previše napora ili kuhinjske opreme.

Recept je veoma jednostavan i priprema je osnovna. Ono što je toliko posebno u vezi sa njom je jedinstvena tekstura.

Ime potiče od švedske reči "kladdig" što znači lepljiv, neuredan. Spolja deluje uobičajeno, ali kad je isečete, primetićete zašto nosi taj naziv.

Sastojci:
  • 350 g šećera
  • 150 g putera
  • 3 jajeta
  • 120 g brašna
  • 45 g kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
Priprema:

U činiji viljuškom umutite jaja, šećer, ekstrakt vanile i so sve dok smesa ne postane homogena.

Prosejte brašno i kakao prah, pa ubacite u smesu sa jajima i nastavite da mešate ručno.
Otopite puter i sipajte u smesu. Mešajte dok ne postane ujednačena i nemojte pretugo mešati.
Smesu sipajte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite do 20 minuta na 200 stepeni ili dok stranice torte ne budu čvrste, a sredina mekana.
Izvadite kladkaku i ostavite je da odstoji oko pet minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.

Možete je prilikom posluživanja ukrasiti kuglom sladoleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR