Kladkaka je švedska čokoladna torta poznata i kao lepljiva torta. Lako se sprema i gotova je za manje od 30 minuta, savršena je da brzo rešite želju za čokoladom bez previše napora ili kuhinjske opreme.
Recept je veoma jednostavan i priprema je osnovna. Ono što je toliko posebno u vezi sa njom je jedinstvena tekstura.
Ime potiče od švedske reči "kladdig" što znači lepljiv, neuredan. Spolja deluje uobičajeno, ali kad je isečete, primetićete zašto nosi taj naziv.
Sastojci:U činiji viljuškom umutite jaja, šećer, ekstrakt vanile i so sve dok smesa ne postane homogena.
Prosejte brašno i kakao prah, pa ubacite u smesu sa jajima i nastavite da mešate ručno.
Otopite puter i sipajte u smesu. Mešajte dok ne postane ujednačena i nemojte pretugo mešati.
Smesu sipajte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite do 20 minuta na 200 stepeni ili dok stranice torte ne budu čvrste, a sredina mekana.
Izvadite kladkaku i ostavite je da odstoji oko pet minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.
Možete je prilikom posluživanja ukrasiti kuglom sladoleda.