Redovi ispred pekara svedoče da su peciva nešto što naši ljudi veoma vole, a često kupuju i radi uštede vremena. Međutim, kada poželite sami da ih pripremite, to možete učiniti po ovom receptu.
Budući da je u toku Božićni post, za one koji poštuju režim ishrane predlažemo posnu varijantu:
Sastojci:
1 kocka svežeg kvasca (40 gr)
400 ml mlake vode
1 kašičica soli
3 kašike šećera
2 kašike sirćeta
150 ml ulja
800 gr brašna
susam za posipanje
Priprema:
U mlaku vodu izdrobite kvasac, dodajte šećer i ostavite sa strane da zapeni.
Kada se kvasac aktivira, dodajte so, ulje i sirće, a onda malo po malo i brašno. Zamesite glatko, mekano testo, koje se odvaja od posude.
Prekrijte ga čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe.
Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na jednake loptice.
Svaku od njih tanko razvijte, na gornjoj polovini zasecite nožem nekoliko puta, pa testo savijte ka zarezanom delu u kiflu.
Poređajte ih gusto u pleh obložen papirom za pečenje, kako bi ostale meke i narasle u visinu.
Kifle premažite uljem, pospite susamom, pa ostavite da nadolaze dok se rerna greje.
Pecite ih zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumene.
Služite tople, a veoma su ukusne i hladne.