Glas Javnosti

KIFLICE KOJIMA NIKO NE MOŽE DA ODOLI: Omiljeni zalogaj i u posnoj varijanti

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kako svaki obrok, barem na našem podneblju, podrazumeva neku vrstu hleba ili peciva, tako se svi najčešće opredeljuju za kifle. Čak ni u postu ne morate da se odričete omiljenog zalogaja.

Redovi ispred pekara svedoče da su peciva nešto što naši ljudi veoma vole, a često kupuju i radi uštede vremena. Međutim, kada poželite sami da ih pripremite, to možete učiniti po ovom receptu. 

Budući da je u toku Božićni post, za one koji poštuju režim ishrane predlažemo posnu varijantu:

Sastojci: 

1 kocka svežeg kvasca (40 gr)
400 ml mlake vode
1 kašičica soli
3 kašike šećera
2 kašike sirćeta
150 ml ulja
800 gr brašna
susam za posipanje

Priprema: 

U mlaku vodu izdrobite kvasac, dodajte šećer i ostavite sa strane da zapeni.

Kada se kvasac aktivira, dodajte so, ulje i sirće, a onda malo po malo i brašno. Zamesite glatko, mekano testo, koje se odvaja od posude. 

Prekrijte ga čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe.

Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na jednake loptice.

Svaku od njih tanko razvijte, na gornjoj polovini zasecite nožem nekoliko puta, pa testo savijte ka zarezanom delu u kiflu. 

Poređajte ih gusto u pleh obložen papirom za pečenje, kako bi ostale meke i narasle u visinu.

Kifle premažite uljem, pospite susamom, pa ostavite da nadolaze dok se rerna greje.

Pecite ih zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumene.

Služite tople, a veoma su ukusne i hladne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR