Glas Javnosti

KEFIR - KRALJ MLEČNIH PROIZVODA: Evo kako vam može UNAPREDITI ZDRAVLJE

Hrana
Autor: Glas javnosti

Malo je onih koji su ukusom kefira oduševljeni na prvu. Ukoliko ste negde čuli da bi trebalo da pijete kefir i želite da ovaj napitak uvrstite u svoju rutinu, onda treba da pročitate i ove interesantne činjenice i zanimljivosti, koje će vam samo potvrditi tu vašu odluku.

Šta je zapravo kefir?

 

Kefir je fermentisani proizvod, a njega čine enzimi i mikroorganizmi. Upravo oni doprinose da se naš organizam redovno čisti, a samim tim utiču i na naše dobro zdravlje. Sam kefir izgleda kao zrnce, ali u suštini ne radi se o pravim zrncima. Ta zrnca kefira koja se kasnije koriste za proizvodnju napitka pod nazivom kefir, sastoje se od mlečne kiseline, steptokoka, mikrokoka, gljivica i bakterija. Druga stvar, vrlo važna koju treba da znate jeste da kefir može da bude mlečni, a to je onaj koji najčešće konzumiramo, a može da bude i vodeni. Kada se zrna kefira pomešaju sa mlekom i kada se ispoštuje cela procedura, o kojoj ćemo kasnije govoriti, nastaje kefir kakav mi znamo. Kefir može da se doda u kravlje mleko, ali može i u kozije i ovčije. Zrnca kefira liče na male pečurke, a mogu da porastu i budu kao orah. Ta zrnca su beličaste boje i gumene strukture, a bogata su mastima i proteinima.

Sama reč kefir nije naša, u pitanju je spoj persijskih reči. Naime, reč kef na persijskom znači pena, a reč “shir” podrazumeva mleko. I Turci imaju prevod za ovu reč, a na njihovom jeziku kefir se prevodi kao “dobar osećaj”.

 


Legenda o kefiru

 

Ono što je još interesatno o samom kefiru i njegovom nastaku jeste i poznata legenda koja se vezuje upravo za ovaj napitak. Naime, opšte je poznato da je kefir nastao na Kavkazu. Međutim, ni na Kavkazu nisu svi imali zrnca kefira, niti su svi znali kako da ga uzgajaju. Tu tajnu čuvao je samo prorok Muhamed. Stanovnicima Kavkaza bilo je zabranjeno da govore o toj tajni, a zaprećeno im je i ogromnim kaznama. Međutim, kako su polako putnici namernici iz ostalih zemalja slušali o ovom napitku sve su više počeli da se interesuju. Ono što su oni čuli jeste da je u pitanju čudotvoran napitak, koji ima neverovatna svojstva. Jedno lekarsko društvo iz Rusije je želelo da dođe u posed kefira i tajne o njemu. Pošto stanovnici Kavkaza nikako nisu želeli da daju recept, iz Rusije je poslata prelepa devojka koja je imala zadatak da zavede princa u Kavkazu i da od njega ukrade par zrna kefira. Devojka je uspela da zavede princa, međutim princ nije želeo oda tajnu i zato je lepotica poželela da se vrati kući. Princ, sada već ludo zaljubljen, nije želeo da je pusti i naredio je njenu otmicu. Kako je to bio skandal nesagledivih razmera, car Kavkaza je, kako bi ispravio tu nepravdu, poklonio par zrna kefira i recept i tako je odao dugo čuvanu tajnu.

 

Za šta je dobar kefir?

 

I sada kada smo naveli da je ovo gotovo delotvoran napitak, što potvrđuje i sama istorija, moramo da se osvrnemo na najbitniju stvar, a to je pitanje – za šta je dobar kefir?

 


Kefir poboljšava varenje

 

Jedna od najčešće spominjanih prednosti kefira jeste da poboljšava varenje i to je tačno. Naime, kefir pomaže da se uspostavi taj balans u crevima, koji može da bude veoma narušen zbog različitih stvari. Kefir pozitivno utiče na colitis, Kronovu bolest i sindrom iritabilnog creva. Ono što je jako važno znati da kefir treba konzumirati u onim situacijama kada vam je zbog neke druge bolesti preporučeno da pijete antibiotike. Znamo svi koliko antibiotici mogu štetno delovati na naš organizam, pored toga što u jednom segmentu deluju jako dobro i sprečavaju pojavu nekih drugih upala i bolesti, ali za naš stomak antibiotici uopšte nisu dobri. Zato uvek razmišljajte o tome da koristite kefir ako ste morali da pijete velike količine antibiotika, ili ih još uvek pijete. Ono što je takođe još značajno da znate jeste da trovanje hranom, kao i problemi sa probavom generalno mogu da budu lečeni uz pomoć kefira. Dakle, kefir je najbolji prijatelj vašim crevima.

 


Kefir reguliše zapaljenske procese

 

Kada postoje neki zapaljenski procesi koji se odnose na creva, istraživanja su pokazala da kefir može da bude zaista dobro rešenje. Naime, kefir sadrži sve potrebne bakterije, koje su neophodne u rešavanja tih zapaljenskih procesa. Dakle, dokazano je da je kefir u ovakvim situacijama izuzetno koristan.

Kefir pozitivno utiče na imuni sistem

 

Znamo koliko je važno da čuvamo i negujemo kvalitetan imuni sistem i to različitim vitaminima, mineralima, dobrim načinom života, pravilnom ishranom, suplementima, fizičkom aktivnošću i slično. Kada imamo dobar imuni sistem možemo da izbegnemo različite viruse i prehlade, koji mogu opasno da nam naštete. Tako da, dobro je znati da kefir pozitivno utiče na imuni sistem i da ga treba konzumirati povremeno, čak i ako nemate neke probleme, a sve u cilju prevencije.

 


Reguliše alergiju i pozitivno utiče na našu kožu

 

Znamo koliko alergije mogu da nas poremete i to posebno one koje imaju veze sa respiratornim sistemom. Nekada nam se čini da ne možemo da izađemo iz kuće, a vrlo često posežemo za raznim lekovima, jer jednostavno ne možemo da izdržimo. Međutim, kefir pozitivno utiče na naš organizam u tom smislu zato što on smiruje zapaljenske ćelije, koje su glavni krivci zašto se nagomialva sluz i zašto se smanjuje funkcija pluća u tim kriznim trenucima. Takođe, dobro je znati da kefir može i te kako pozitivno da utiče na kožu. I to na akne, ekceme, psorijazu ili neku vrstu osipa. Ovo su neki sistemski problem za koje je potrebno vreme. Međutim, kefir može povoljno da utiče in a one stvari koje nisu sistemske, poput opekotina na koži.

Kefir pozitivno utiče i na sledeće stvari:


Kefir doprinosi regulaciji krvnog pritiska, utiče na jačanje kostiju, može da spreči razvitak novih metastaza, doprinosi boljoj cirkulaciji, utiče pozitivno na bolesti srca, dobar je za holesterol, štiti jetru i slezinu, bubrege i bubrežne puteve, a može pomoći i kod umora i stanja stresa.

(Glas javnosti/Zdarvisimo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR