Pored toga što je veoma ukusan i od njega se mogu napraviti razna jela, porput rižota, testa za picu, razlih preliva, on u sebi sadrži i lekovita svijstva koja smanjuju mogućnosti pojave raznih infekcija i bolesti. On ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni sprečavaju da se pojave štetni enzimi.
Karfiol je prepuna vlakana. U samo jednoj činiji nalaze se 2 do 3 grama vlakana. Ona su, naravno, važna za celokupno zdravlje, a mogu vam pomoći i da izgubite kilograme.Osim što će pomoći da vaš probavni sistem pravilno funkcioniše, vlakna takođe mogu smanjiti upalu. Takođe vam pomažu da se osećate sito, što znači da je manja verevatnoća da ćete se osećati prejedeno.
Karfiol je prepun vitamina i hranljivih sastojaka i dokazano podiže imunitet. Međutim, pošto ima vitamin K i omega 3 masne kiseline pomaže da se umanji bol koji izaziva artritis.
S obzirom na to da je bogat vitaminom B9 dragocen je u vreme trudnoće, jer pomaže pravilan razvoj bebe. Karfiol je, takođe, bogat izvor alicina, koji smanjuje rizik od srčanih udara u mnogim slučajevima. Karfiol je odličan za čir na želucu, a pomaže i varenje, ejr je bogat vlaknima. Nedavna studija je pokazala da sprečava rak pošto podmlađuje ćelije, pa automatski sprečava i starenje. Treba da ga jedu trudnice, jer je bogat vitaminom B9. To znači da je dobar i za srce i ljude koji pate od visokog pritiska.
5 sati