Glas Javnosti

KAKO LJUTA HRANA UTIČE NA ORGANIZAM : Kakvi su benefiti?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ljuta začinjena hrana deo je mnogih različitih kultura. Vrsta ljute paprike može varirati, ali je ukus i dalje prisutan. Čak i ako ste odrasli jedući začinjenu hranu, možda ne znate kako to utiče na vaše zdravlje

Može da smanji krvni pritisak

U studiji na odraslim Kinezima, žene koje su izjavile da su „obično” jele ljuto imale su 26 odsto manje šanse da dobiju hipertenziju u poređenju sa onima koje nisu jele ljutu hranu, navodi se u studiji iz 2019. u European Journal of Nutrition. (Ova povezanost nije važila za muškarce.) Iako se razlozi za ovu tvrdnju još proučavaju, preliminarna istraživanja na životinjama sugerišu da kapsaicin, jedinjenje koje ljutoj paprici daje pikantnost, može pomoći u suzbijanju hipertenzije uzrokovane ishranom sa visokim sadržajem soli, kažu istraživači. Zanimljivo je da se hrana koju su učesnici studije sami ocenili kao „umereno” ljutu, pokazala kao najpogodnija za krvni pritisak.

 

Poboljšava zdravlje srca

Ljuta hrana može da nas natera da se znojimo, ali je dobra za naše srce. Rezime sistematskih pregleda iz 2022. u Molecular Nutrition & Food Research otkrio je povezanost između redovnog konzumiranja ljute začinjene hrane i smanjenog rizika od smrti od srčanih bolesti i moždanog udara. Ova studija otkrila je korelaciju, a ne uzročnost, između to dvoje, što znači da ne možemo biti sigurni da je sama ljuta hrana rezultirala boljim zdravljem srca, ali nešto u vezi sa onima koji redovno jedu takvu hranu dovelo ih je do smanjenja stope smrtnosti.

Ovo može biti delimično zbog poboljšanih vrednosti holesterola.

– Iako su potrebne konačne studije, konzumiranje ljutih papričica bogatih kapsaicinom povezano je sa povećanim nivoima HDL holesterola, koji štiti od srčanih bolesti, i smanjenim LDL (vrsta holesterola odgovornog za srčana oboljenja) – kaže Alice Figueroa, magistar javnog zdravlja, registrovani dijetetičar nutricionista, osnivač Alice in Foodieland.

Stvara osećaj većeg zadovoljstva

Snažan ukus ljute hrane može da utiče i na naš na apetit. Ljuta hrana može brže da nam pruži osećaj sitosti, a to može pomoći u negovanju pozitivnog odnosa sa hranom, kaže Figueroa

Može da smanji rizik od smrtnosti

Veći unos ljute začinjene hrane bio je povezan sa nižim stopama smrtnosti, zaključak je meta-analize iz 2021. objavljene u časopisu Angiology koja je obuhvatila više od 500.000 odraslih. U poređenju sa ljudima koji nisu jeli ljutu hranu, oni koji su je jeli više od jednom nedeljno imali su 1 odsto manji rizik od smrti od bilo kog uzroka tokom perioda praćenja od 10 godina. Može biti da kapsaicin deluje protiv gojaznosti i stoga smanjuje rizik od bolesti (kao što je dijabetes tipa 2) povezanih sa gojaznošću. Pored toga, kapsaicin takođe može da obezbedi antioksidante, kao i da poboljša mikrobiom creva, a oba mogu pomoći u zaštiti tela od bolesti, smatraju istraživači.

Glas javnosti/E klinika

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR