Glas Javnosti

Kako da zamrznete peršun i sačuvate njegove hranljive vrednosti

Hrana
Autor: Glas javnosti

Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. U ishrani čoveka koristi se sve što peršun daje, list, plod, stabljika i koren.

Zahvaljujući svom lekovitom sastavu i bogatstvu vitamina i minerala, odlično je pomoćno sredstvo u lečenju različitih oboljenja. Peršun je vrlo aromatičan, specifičnog mirisa i ukusa pa je bogat eteraskim uljem. 

Peršun pročišćava krv, snižava šećer u krvi, poboljšava vid i jača imunitet. Kao začin koristi se u svim vrstama jela, od supe do salate. Persun je pravi spas za umoran imuni sistem, saveznik u borbi za zdravije krvne sudove, bubrege, odličan je protiv infekcija, anemije. Podstiče aktivnost bubrega i olakšava eliminaciju toksina iz krvi, ali i bubrežnog tkiva.

Odličan za imuni sistem jer sadrži beta karoten, hlorofil, vitamine C, B12, kao i esencijalne masne kiseline. Zahvaljujući beta karotenu, hlorofilu, vitaminima C, B12, K, kao i esencijalnim masnim kiselinama, peršun je mnogo više od začinske biljke predivne arome.

Danas se svež peršun može naći i zimi, ali on nema isti sastav vitamina i minerala kao sezonski začin koji se gaji leti. Zato je dobra ideja da uberete i zamrznete peršun u zamrzivaču za zimu. Ovako zamrznut, peršun ne gubi korisne materije i može se bezbedno koristiti.

Izaberete zdrav i mlad peršun, koji možete dobro oprati, osušiti i zatim iseći na sitne komade. Podelite ga u male paketiće tako da ga vadite iz zamrzivača svaki put kada kuvate.  Ako stavite peršun u zamrzivač u velikim pakovanjima, postaće grudva leda i teško ćete od njega odvojiti male količine koje su vam potrebne za jedno kuvanje. Međutim, ovaj problem se može rešiti na drugi način.

Nakon seckanja peršuna rasporedite u kalupe za led. Zamrznite ga na 2 dana, a zatim odvojite dobijene kocke i stavite u kese u zamrzivač. Ovim načinom ponovnog zamrzavanja peršun se neće lepiti i moći ćete da uzmete 1 ili 2 kocke za svako kuvanje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP