Glas Javnosti
posta

KAKO DA PREPOZNATE NA PIJACI LAŽNI SIR: Ovo je siguran NAČIN!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ako kupujete sir na pijaci da li ste se zapitali nekada kako da proverite kvalitet te namirnice.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić otkrio je kako na pijaci da sami otkrio kako da napravimo test koji definitivno dokazuje da nismo kupili sir, već nekvalitetni proizvod od zejtina.

- Naročito je upozorio na meso živine, objasnivši da bi na pijaci, ali i u mesari, dobro trebalo pogledati koje je boje masnoća na živinskom mesu.

pixabay

-Nekvalitetna, zapamtite, bela masnoća, to je najgore. Kada vidite belu mast, ona ima loše lipide. Žuta mast, e to je prava stvar. Kada vidite na pijaci žutu masnoću, to je pile hranjeno normalnim stvarima iz dvorišta. Bela mast znači - hranjeno je koncentratom! Ako je bela mast na živini, ne kupujte, rekao je on.

Pre svega po ceni - on mora da bude skuplji. Međutim, dao je još nekoliko smernica kako da prepoznamo koji sir nije pravi.

"Prvi kriterijum je cena, znate šta, ima jako mnogo prevaranata na pijaci, mogu to slobodno da kažem. Ja prvo prošetam celom pijacom, pa pitam ko su i šta su prodavci, odakle dolaze. Domaćica mora da ima vremena da priča sa prodavcima. Onda markiramo na pijaci one osobe koje su nam proverene. Gorčina sira, pa potom kiselost, to su signali. Ali tekstura, uzmite sir u šaku, ako je sir pod rukom gromuljičast sir, mrvi se, to je sir od zejtina", rekao je on u Jutarnjem programu Prve TV..

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR